SUA și Rusia, primele discuții în Arabia Saudită. Mai e mult până la o pace în Ucraina

SUA și Rusia, primele discuții în Arabia Saudită. Mai e mult până la o pace în Ucraina

Secretarul de stat al SUA Mark Rubio se va întâlni, marți dimineață, cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în Arabia Saudită, pentru a purta discuții menite să pună capăt războiului din Ucraina.

Ce se întâmplă în Arabia Saudită

Este cea mai importantă întâlnire dintre cele două părți de când Rusia a invadat Ucraina în 2022 - și vine după ce Donald Trump și Vladimir Putin au convenit, săptămâna trecută, în cursul unei convorbiri telefonice de o oră și jumătate, să înceapă negocierile pentru a pune capăt războiului.

Potrivit reprezentanților SUA, întâlnirea va fi un „prim pas” pentru a vedea dacă Moscova este „serioasă” în privința discuțiilor pentru încheierea războiului din Ucraina – dar nu va echivala cu începerea negocierilor.

Între timp, Rusia a anunțat că discuțiile se vor concentra pe restabilirea relațiilor dintre Washington și Moscova, potrivit BBC.

Zelenski, nemulțumit de negocierile SUA-Rusia din Arabia Saudită

Deocamdată, Ucraina nu a fost invitată la aceste discuții, iar președintele Volodimir Zelenski a respins aceste discuții, spunând că nu vor recunoaște niciun acord de pace decât dacă Ucraina este inclusă în negocieri.

De asemenea, nu există nici oficiali europeni la aceste discuții inițiale.

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski. Sursa foto: Platforma X

Liderii Marii Britanii și ai unor țări ale Uniunii Europene au purtat propriile discuții de urgență, luni, la Paris.

Aceștia au declarat răspicat că ei consideră că nicio decizie nu ar trebui luată fără contribuția lor.

Relațiile Europa-SUA, la minimul istoric

Reuniunea informală de la Paris a avut loc după discuțiile dintre președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin, precum și a discursului susținut vineri la Conferința de Securitate de la München de vicepreședintele SUA, JD Vance, care a criticat politicile europene prin care democrația este încălcată.

Vance a criticat persecutarea unor creștini în Marea Britanie, cenzura de pe rețelele sociale, care afectează grav libertatea de exprimare, precum și declrațiile birocraților bruxellezi cu privire la anularea alegerilor prezidențiale din România.

Liderii mai multor țări europene s-au declarat indignați de declarațiile făcute de vicepreședintele american, anunțând pe un ton apocaliptic deteriorarea relațiilor tranatlantice.