Misteriosul atac energetic în urma căruia au fost afectați oficiali din mai multe ţări a avut loc  recent și în Statele Unite, a confirmat vineri Casa Albă pentru prima dată. Sursa bolii, cunoscută sub numele de „sindromul Havana”, după primul grup de cazuri de la Ambasada SUA în Cuba, este încă necunoscută, mai spun oficialii.

Diplomaţi, angajaţi de la ambasade, spioni, afectaţi de misteriosul atac energetic

Există o presiune din ce în ce mai mare din partea Congresului pentru a afla ce a afectat atât de mulți diplomați americani, spioni și alți oficiali – și cine sau ce se află în spatele acestui atac energetic misterios. Surse care cunosc situația spun că, deși Pentagonul și alte agenții care cercetează problema nu au ajuns la concluzii clare cu privire la ce s-a întâmplat, faptul că un astfel de atac ar fi putut avea loc atât de aproape de Casa Albă este deosebit de îngrijorător.

„În acest moment nu cunoaștem cauza acestor incidente, ambele având o natură necunoscută, iar marea majoritate a acestora au fost raportate şi în străinătate”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, recunoscând noul raport despre cazurile din SUA.

Administrația Biden a cerut serviciilor secrete americane să afle dacă există și alte cazuri nedeclarate, a confirmat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Luna trecută, oficialii apărării SUA i-au informat pe parlamentari în Senatele și Comitetele Serviciilor Armate ale Camerei cu privire la mai multe incidente misterioase unde mai multe persoane s-au îmbolnăvit după presupuse expuneri la aceste atacuri energetice, au confirmat surse din Congres.

„Sindromul Havana” se repetă?

Zeci de americani au fost diagnosticați cu o serie de simptome, inclusiv leziuni traumatice ale creierului, unde au descris despre experiențe bizare, precum zgomote și senzații ciudate. Guvernul SUA a confirmat că astfel de cazuri au fost în Cuba, China, Uzbekistan și Rusia – dar există și rapoarte mass-media despre alte țări în prezent.

Oficialii din Apărare i-au informat pe parlamentarii din Comisiile pentru Armată din Senat și Camera Reprezentanților cu privire la această chestiune la începutul acestei luni, inclusiv cu privire la incidentul de lângă Casa Albă. În urma acestui incident, petrecut în apropierea peluzei ovale din partea de sud a Casei Albe, un oficial al Consiliului de Securitate Națională s-a îmbolnăvit, potrivit mai multor actuali și foști oficiali americani.

Primul atac a fost semnalat în afara Washingtonului

Într-un alt episod din 2019, un oficial de la Casa Albă a raportat un atac similar în timp ce își plimba câinele într-o suburbie din Virginia, chiar în afara Washingtonului. Iar în 2016, când au fost raportate primele cazuri la ambasada din Havana cu aceleaşi probleme de sănătate.

Persoanele afectate au raportat simptome similare cu personalul CIA și al Departamentului de Stat afectat în incidente petrecute peste hotare, iar oficialii au început rapid să investigheze incidentul ca pe un posibil atac de tipul „sindrom Havana”.

Printre posibilele cazuri noi se numără, de asemenea, cel puțin două incidente în zona Washingtonului, potrivit revistei GQ, CNN. „Acest model de atac al concetățenilor noștri care ne servesc guvernul pare să fie în creștere”, au avertizat într-o declarație săptămâna trecută Mark Warner din Virginia și Marco Rubio din Florida.

Legătura dintre atacurile din Cuba, China, Rusia şi SUA

În Washington circulă de mult timp zvonuri despre incidente similare petrecute în Statele Unite. Deși episoadele recente din jurul Washingtonului par asemănătoare cu atacurile anterioare care au afectat diplomați, ofițeri CIA și alți angajați americani în Cuba, Rusia și China, anchetatorii nu au stabilit dacă atacurile misterioase de pe solul american sunt legate de cele care au avut loc în străinătate sau cine ar putea fi în spatele lor, spun surse apropiate cazului.

SUA  a încercat să înțeleagă despre aceste atacuri încă din 2016 și 2017, când personalul diplomatic american din Cuba a început să raporteze simptome alarmante care păreau să apară din senin. Oficialii serviciilor de informații și apărare au ezitat să vorbească public despre aceste incidente ciudate.

Sub administrația Trump, atacurile au dus la o retragere a personalului din Havana

Personalul din Rusia și China a raportat incidente similare, inexplicabile. Deși nu există un consens în ceea ce privește cauzele simptomelor, un studiu sponsorizat de Departamentul de Stat a constatat că acestea sunt probabil rezultatul atacurilor energetice cu microunde.

Dincolo de Cuba, Departamentul de Stat a recunoscut anterior incidente în China, Uzbekistan şi Rusia, unde un fost oficial al CIA a spus că a fost atacat. Marc Polymeropoulos, a declarat pentru ABC News în martie că acum primește tratament la Centrul Medical Walter Reed pentru o leziune traumatică a creierului.

Consiliul de Securitate Națională al lui Biden efectuează acum „o revizuire completă a rapoartelor de informații pentru a stabili dacă pot exista incidente neraportate anterior care se încadrează într-un tipar mai larg”, a confirmat vineri un purtător de cuvânt pentru ABC News.