„Talibanii au câștigat un respect imens în rândul islamiștilor din întreaga lume, supraviețuind celui mai lung război al SUA”, a declarat pentru The Daily Beast un ofițer de informații și un diplomat din Afganistan. „Talibanii și Al Qaeda se respectă reciproc. Dacă nu există pace și stabilitate în Afganistan, aceștia ar putea fi, din nou, “dragi” unul altuia ”.

Diplomatul nu este singurul care prezintă aceste fapte. Mai mulți oficiali afgani au confirmat către The Daily Beast că Al Qaeda continuă să încurajeze relațiile strânse cu insurgența talibanilor, în ciuda acordului de anul trecut SUA-Taliban care a impus grupului militar să rupă toate legăturile cu insurgența lui Bin Laden.

Talibanii își rezervă dreptul de a ataca

Sohail Shaheen, un membru senior al echipei de negocieri talibane, a declarat că eșecul administrației Biden de a respecta termenul inițial de retragere, de la 1 mai, a însemnat că toate deciziile au fost schimbate: „SUA a încălcat acordul. Acum, talibanii își rezervă dreptul de a ataca”. Shaheen a adăugat că talibanii au acum „un număr mare de voluntari pe lista de așteptare pentru a adera la Jihad”.

Un membru al Qaeda care locuiește în Peshawar a făcut referire la o „agendă globală comună” cu talibanii. „Avem o luptă lungă împotriva SUA și a necredincioșilor”, a spus el. „Misiunea Al Qaeda și a lui Bin Laden nu se va termina niciodată. Dacă talibanii câștigă războiul împotriva SUA în Afganistan, împărtășesc obiectivele ultimei viziuni a lui Al Qaeda și a lui Bin Laden ”.

Președintele Joe Biden a susținut că post-Bin Laden al Qaeda nu mai reprezintă o amenințare pentru SUA: „Am intrat în război cu obiective clare. Am atins aceste obiective. Bin Laden este mort, iar Al Qaeda este degradată în Afganistan. Și este timpul să punem capăt războiului pentru totdeauna ”, a spus el.

Dar, în timp ce Al Qaeda a suferit un declin de la prăbușirea conducerii sale, personalul militar afgan a raportat că grupul menține rădăcini formidabile în țară, este activ în bătăliile din Afganistan, iar adepții săi au fost văzuți frecvent luptându-se alături de talibani.

Luptători asociați Al Qaeda din toate țările

Karim a luptat pe linia frontului în provinciile sudice ale Afganistanuluiși a declarat că a dat peste luptători străini asociați cu Al Qaeda din Pakistan, China, Cecenia și alții. „Membrii Al Qaeda îi ajută de obicei pe talibani în operațiuni mai complicate în care au nevoie de expertiză tehnică”, a spus el.

Un alt oficial militar afgan a explicat că implicarea Al Qaeda cu talibanii este și mai profundă.

„Nu doar luptă, ci și formează talibanii cu privire la fabricarea IED, utilizarea mortarelor și a micilor drone pentru a efectua supravegherea punctelor de control afgane”, a declarat Sami Sadat, comandantul general al corpului armatei afgane 215 Maiwand, o unitate specializată. „Al Qaeda a fost destul de activă din februarie anul trecut, i-am văzut pe experții lor aflându-se în primele linii și chiar în spatele liniilor inamice”.

Sadat a adăugat că, deși unii dintre luptătorii Al Qaeda sunt arabi, majoritatea sunt membri pakistanezi ai Al Qaeda din subcontinentul indian (AQIS), trecând prin granițele dintre cele două țări.

Într-o declarație recentă împărtășită cu CNN de grupul insurgenți, membrii Al Qaeda au promis să continue războiul împotriva SUA „pe toate celelalte fronturi, cu excepția cazului în care sunt expulzați din restul lumii islamice”. Un raport al unui comitet al Consiliului de Securitate al ONU a ajuns la o concluzie similară în august anul trecut.