RIVALITATEA dintre ISIS și AL QAEDA ar putea determina un ATAC de amploare în EUROPA. ISIS rămâne cea mai bogată organizație teroristă din lume, dar al Qaeda a devenit mai influentă. Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

RIVALITATEA dintre ISIS și AL QAEDA ar putea determina un ATAC de amploare în EUROPA. ISIS rămâne cea mai bogată organizație teroristă din lume, dar al Qaeda a devenit mai influentă. Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

Chiar dacă a pierdut tot teritoriul pe care îl controla în Irak și mai deține doar 1 la sută din posesiunile pe care le avea în Siria, ISIS rămâne cea mai bogată organizație teroristă din lume.

Experții în terorism islamic, dar și autoritățile din regiune, estimează că jihadiștii au o avere de sute de milioane de dolari.

Specialistul New York Times în grupări jihadiste Rukmini Calimachi povestește: „Am fost la Bagdad acum câteva săptămâni și m-am întâlnit cu oficiali ai coaliției aflate la putere. Din păcate, sumele despre care aceștia cred că se mai află în posesia liderilor ISIS se ridică, numai în Siria și Irak, la 300 de milioane de dolari.”

Banii au fost strânși preponderent din afacerile ilegale cu petrol, din jefuirea sistematică a sit-urilor istorice înainte de a le arunca în aer, din taxele impuse localnicilor, comerț cu stupefiante, trafic de persoane și din răpiri. Chiar dacă jihadiștii au pierdut localitățile cucerite în Siria și Irak, nici acum afacerile nu le merg foarte prost.

Ne puteți urmări și pe Google News

Calimachi susține că jihadiștii s-au întors la vechile lor metode de a câștiga bani. „Își fac apariția într-o localitate și le spun oamenilor de afaceri locali: dacă nu plătiți, veți suferi consecințele! Exact ca mafia!” O altă sursă importantă de venit sunt răpirile.

Departamentul american de stat susține că, numai anul trecut, ISIS a cerut răscumpărare pentru 2 180 de persoane pe care le ținea ostatice. Și traficul de persoane, inclusiv spre Europa, este o activitate bănoasă.

„Vorbim despre un grup care știe să facă bani, chiar dacă nu a controlat vreme de zece ani niciun teritoriu, așadar nu cred că vor da prea curând faliment”, susține Calimachi.

ISIS mai poate conta în Orientul Mijlociu pe aproximativ 30 000 de luptători. Chiar dacă nu mai au un teritoriu pe care să-l controleze, rămân o forță redutabilă. Singura mare problemă pe care gruparea Statul Islamic o are în momentul de față este diminuarea puterii de seducție asupra islamiștilor radicali.

Topul Forbes pune ISIS abia pe locul 5 în clasamentul celor mai influente organizații teroriste, după Hezbollah, talibani, Hamas și al-Qaeda. Departamentul american pentru Apărare spune că structurile ISIS sunt însă funcționale. Gruparea s-a retras în clandestinitate și acționează ca o forță insurgentă atât în Siria, cât și în Irak.

Jihadiștii nu par să fi abandonat nici propaganda pe internet. Julian King, comisarul european pentru uniunea securității, declara luna trecută că, deși ISIS nu mai are influența de pe vremuri și și-a pierdut teritoriul, continuă să-și promoveze puternic ideologia extremistă pe internet.

Marea problemă pentru ISIS par să fie însă organizațiile rivale, care vor să-i fure susținătorii.

„Când vine vorba de propagandă teroristă pe internet, ne gândim la anumite organizații. Cea mai notabilă e ISIS, dar nu e singura. Și al Qaeda încearcă să folosească spațiul digital.”

Deocamdată, însă, cea mai bună metodă de a atrage susținere s-au dovedit atacurile sângeroase în teritoriul inamic.

Așa că nu ar fi exclus ca rivalitatea dintre ISIS și al Qaeda să dea naștere în curând unor noi acțiuni demente în Statele Unite sau, și mai probabil, în Europa.