Multe țări vor arme nucleare. Coreea de Sud, îngrijorată de declarațiile lui Trump

Multe țări vor arme nucleare. Coreea de Sud, îngrijorată de declarațiile lui TrumpDonald Trump. Sursa foto: dreamstime.com

Atacurile lui Donald Trump împotriva NATO și a ordinii internaționale afectează încrederea aliaților în protecția nucleară oferită de Statele Unite, generând temeri legate de o posibilă proliferare a armelor nucleare pe termen lung, conform unei analize realizate de experți citați de AFP.

„Încrederea în umbrela nucleară americană a fost profund afectată de retorica provocatoare și incoerentă a lui Donald Trump”, afirmă Byong-Chul Lee, expert de la Universitatea Kyungnam din Seul, conform Agerpres.

Politica lui Trump stârnește îngrijorări

Criticile aduse NATO, apropierea de Rusia și aprecierile la adresa lui Kim Jong Un, care caracterizează începutul celui de-al doilea mandat al lui Trump, stârnesc îngrijorări în rândul aliaților săi, care au beneficiat timp de decenii de protecția capacității de descurajare americană.

Dacă anterior riscurile de proliferare a armelor nucleare proveneau din state precum Coreea de Nord și Iran, acum aliații Washingtonului care nu dispun de arme nucleare par să redeschidă această discuție.

„Se observă din ce în ce mai multe discursuri despre proliferare”, și nu doar din partea unor state marginalizate, în Europa și Asia, chiar dacă aceste declarații vizează în principal exercitarea de presiuni asupra Washingtonului, afirmă Heloise Fayet, responsabilă pentru programul de descurajare și proliferare de la Centrul francez de cercetare Ifri.

„Politica administrației Trump crește riscul de proliferare nucleară în rândul aliaților”, consideră Artur Kacprzyk, de la centrul de cercetare polonez PISM.

Îngrijorare vis-avis de inițiativele lui Trump

Pe lângă teama de a fi abandonați în cazul unui atac, aliații Washingtonului ar putea fi îngrijorați și de inițiativele lui Trump, care dorește să reînnoiască dialogul privind controlul armamentului cu Moscova și Beijingul.

„Cei care vor avea de suferit în cazul unui eventual acord vor fi, desigur, europenii și aliații SUA din Asia", apreciază Heloise Fayet.

Potrivit lui Syed Ali Zia Jaffery, „dacă nu aveți garanții din partea protectorului vostru, veți căuta alte opțiuni, iar arma nucleară este una dintre ele. Nu-mi imaginez că țări care ar putea fi expuse unei agresiuni teritoriale din partea unei națiuni înarmate nuclear nu se gândesc să se alăture clubului puterilor nucleare actuale: SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord”.

„Coreea de Sud este aliatul SUA cel mai predispus să ia în considerare achiziționarea armelor nucleare, în special din cauza amenințării reprezentate de Coreea de Nord”, explică Byong-Chul Lee.

Donald Tusk nu a exclus posibilitatea dotării țării sale cu arme nucleare

Ideea de a dezvolta un program nuclear se bucură de sprijin popular, dar „elitele sud-coreene rămân prudente față de instabilitatea strategică, reacțiile diplomatice negative și posibilele sancțiuni internaționale”, adaugă el.

În Europa, unde președintele francez Emmanuel Macron a propus o dezbatere asupra dimensiunii europene a descurajării, Polonia se află în prima linie.

Premierul polonez Donald Tusk nu a exclus posibilitatea dotării țării sale cu arme nucleare, deși procesul ar fi "lung și dificil", subliniază Kacprzyk.

Focoase nucleare

Focoase nucleare / sursa foto: dreamstime.com

De fapt, o astfel de proliferare nu este iminentă, subliniază analiștii.

Aliații SUA sunt legați prin Tratatul de neproliferare (TNP), care constituie baza arhitecturii nucleare mondiale. Deși este posibilă retragerea din acest pact, până acum doar Coreea de Nord a făcut acest pas.

„Trebuie să se facă față unor constrângeri normative, financiare și tehnice”, explică Heloise Fayet, subliniind că țările europene non-nucleare sunt mai puțin avansate decât Coreea de Sud sau Japonia.

State rivale ar putea, de asemenea, să încerce să împiedice dezvoltarea programelor nucleare militare.

Administrația Trump și revirimentul aliaților săi

O altă incertitudine ar putea fi atitudinea pe care administrația Trump ar putea să o adopte față de o îmbunătățire a imaginii aliaților săi.

„Coreea de Sud nu ar putea deveni o țară nucleară fără aprobarea tacită a Washingtonului", consideră Byong-Chul Lee.

SUA, care au deschis umbrela nucleară în parte pentru a preveni proliferarea în rândul aliaților săi, au "gestionat până acum acest risc, exercitând presiuni și oferind garanții suplimentare. Ele și-au abandonat planul de reducere a trupelor convenționale în Coreea de Sud în anii 1970", amintește expertul polonez.

Susținerea neproliferării a fost până acum "un pilon bipartizan al politicii externe americane", scriau la începutul lunii martie cercetătorii Ankit Panda, Vipin Narang și Pranay Vaddi, într-un articol publicat pe site-ul War on the Rocks, dedicat problemelor de apărare.

Dacă această abordare se schimbă, proliferarea nucleară ar putea complica politica 'America First' a președintelui american, avertizează aceștia.