Evenimentul Zilei > Actualitate > Rusia atacă spionii CIA cu arme secrete? Mărturia ofiţerului Marc Polymeropoulos
Rusia atacă spionii CIA cu arme secrete? Mărturia ofiţerului Marc Polymeropoulos

Rusia atacă spionii CIA cu arme secrete? Mărturia ofiţerului Marc Polymeropoulos

Ofiţerul CIA, Marc Polymeropoulos, a generat alerta în rândul serviciilor secrete americane din cauza unui episod ciudat care a fost înregistrat în timpul unei vizite de lucru în Rusia.

Rusia atacă spionii CIA cu arme secrete? Când s-a trezit cu ameţeli şi ţiuit în urechi, Marc Polymeropoulos se afla la Moscova, în camera de hotel. „Am simțit că voi vomita. Nu puteam să mă ridic în picioare. Cădeam. Am fost împușcat de mai multe ori, dar asta a fost cea mai terifiantă experiență din viața mea.”

Polymeropoulos a petrecut mai mulţi ani în Irak, Siria și Afganistan ca ofițer al CIA în războiului american împotriva terorismului. Dar în acea noapte la Moscova, el crede că a fost vizat de o armă secretă, cu microunde.

Rusia atacă spionii CIA cu arme secrete?

După amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA (2016), conducerea CIA a lansat un „apel la arme”. Astfel au fost redistribuiţi ofițeri căliţi de luptă, precum Polymeropoulos, pentru a riposta.

În cele din urmă, el devenea șef al operațiunilor clandestine în Europa și Eurasia. Colabora cu aliații pentru a expune activitatea Moscovei. Era vizată inclusiv otrăvirea din 2018 a fostului spion rus Sergei Skripal în Salisbury, Anglia.

În decembrie 2017 a vizitat Moscova, dar nu sub acoperire. El a dorit să folosească o întâlnire obişnuită de „cooperare” între spionii ruși și americani pentru a vedea țara.

Insistă el că nu a fost în Rusia pentru vreo activitate clandestină. Rușii nu fuseseră dornici să vină, dar au tolerat demersul.

A început să simtă rău chiar la începutul călătoriei. La întoarcerea în SUA, vertijul a dispărut, dar celelalte simptome au persistat până în prezent. „Am avut migrene 3 ani la rând. Nu au dispărut niciodată”, a spus el pentru BBC.

Atacul asupra diplomaţilor de la Havana

Nu a putut să lucreze o zi întreagă și a decis să-şi ia liber câteva luni. Aşa a început o lungă călătorie medicală. Bănuielile sale au apărut deoarece în 2016, diplomații americani din Havana (Cuba) au raportat simptome similare.

La fel ca unii diplomaţi canadieni. Uneori a fost apariția bruscă a unui zgomot puternic care a dus la dureri intense. Alţii au simțit o presiune care a dus la amețeli și vertij. Senzațiile păreau să provină dintr-o anumită direcție, dintr-un anumit loc. Acest lucru a devenit cunoscut sub numele de „sindromul Havana”.

„Ce s-a întâmplat cu diplomații americani în Cuba mi s-a întâmplat la Moscova”, crede ofiţerul CIA. Simptomele au fost diferite, în funcţie de persoană. Unele cazuri suspectate n-au avut nicio legătură cu boli psihologice.

Primele concluzii ştiinţifice sunt clare

Prima evaluare amănunțită a venit de la Academiile Naționale de Științe din SUA, în decembrie 2020. Chiar dacă informațiile clinice erau adesea fragmentare, o comisie a ajuns la nişte concluzii. Simptomele erau „în concordanță cu efectele energiei direcționate pe frecvență radio”. Au fost respinse alte posibilități, inclusiv otrăvirea sau o cauză psihologică.

„Am descoperit că un subgrup de indivizi a împărtășit câteva descoperiri clinice foarte neobișnuite și distincte la apariția bolilor și aceste constatări ne-au condus la judecata noastră”, a spus prof. David A Relman de la Universitatea Stanford. El a condus comisia.

Nu e clar dacă pulsul energetic a fost desfășurat ca armă şi nici cine era în spatele atacurilor. Asta a spus el pentru BBC. Acest aspect depășea competența comisiei.

Cazul Polymeropoulos, mai grav decât al diplomaţilor din Havana?

Când Polymeropoulos a fost testat inițial de oficialii medicali ai CIA. I s-a spus că simptomele sale sunt ușor diferite de cele din Havana. Astfel a fost respinsă orice legătură cu evenimentele din Cuba.

Evident, ofiţerul CIA a fost foarte dezamăgit. El a explicat diferențele dintre simptomele sale şi ale diplomaţilor din Havana prin faptul că oamenii sunt afectați în moduri diferite.

În plus, există posibilitatea ca tehnologia folosită în Cuba să fi evoluat. Un purtător de cuvânt al agenției a declarat pentru BBC că „prima prioritate a CIA a fost și continuă să fie bunăstarea tuturor ofițerilor noștri”.

După ce a fost forțat să se retragă în 2019, din cauza problemelor de sănătate, Polymeropoulos a decis să facă totul public. A decis să atragă atenția asupra problemei și să-şi asigure tratamentul la un spital specializat, ultima dorinţă fiindu-i respectată.

Au fost mai mulţi americani atinşi de arma ruşilor

El spune că partea operațională a CIA a tratat problema mai serios odată ce a devenit clar că el nu era singura potențială victimă. Rapoartele au arătat că şi alți oficiali erau fi afectați și cazurile continuau.

„Se întâmplă cu alți mai mulți oficiali înalți ai agenției. Și unii dintre ofițerii care au fost ulterior afectați par să fi fost implicați într-un fel în această ripostă împotriva rușilor. Ai ofițeri care suferă în tăcere”, a mai spuns Polymeropoulos.

Se raportează că unele incidente au avut loc în alte țări decât Cuba sau Rusia, inclusiv în China. Revista GQ, care a raportat pentru prima dată despre cazul Polymeropoulos, a declarat că un înalt oficial al CIA a fost afectat într-o vizită din 2019 în Australia (confirmată ulterior de presa australiană). Alții au fost afectați în Polonia și Georgia.

Despre un oficial de la Casa Albă este s-a raportat că a avut simptome, inclusiv presiune în cap, când se afla într-un hotel din Londra, în august 2019.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE