Planul de pace din Orientul Mijlociu, prezentat de președintele SUA, Donald Trump, pe 28 ianuarie, prevede ca Israel să păstreze puncte strategice ale teritoriului ocupat. Dar problema calendarului a deschis un conflict rar între aliați.

Inițial, Netanyahu a promis o „aplicare rapidă a legii israeliene” – anexarea de facto – la blocurile de așezare israeliană și la Valea Iordanului, încândând baza sa religioasă de dreapta înaintea alegerilor din 2 martie, unde speră să obțină un al cincilea mandat.

Dar el a fost forțat să abandoneze planul după ce Casa Albă a lămurit că dorește un proces de cartografiere SUA-israelian – probabil ce va dura câteva luni – finalizat mai întâi.

Palestinienii, la rândul lor, au respins planul lui Trump.

Cu ministrul Apărării, Naftali Bennett și alți ultranaționaliști israelieni, care cer un vot imediat al cabinetului asupra suveranității în Cisiordania, ambasadorul american a intervenit.

„Israelul este supus finalizării unui proces de cartografiere de către un comitet mixt israeliano-american. Orice acțiune unilaterală înainte de finalizarea procesului comitetului pune în pericol planul și recunoașterea americană”, a declarat oficialul americat.

Majoritatea țărilor consideră că așezările israeliene pe terenurile capturate în războiul din Orientul Mijlociu din 1967 sunt o încălcare a dreptului internațional, potrivit Reuters.

Palestinienii spun că așezările fac inevitabil un viitor stat. Israelul citează nevoile de securitate, precum și legăturile biblice și istorice cu pământul pe care sunt construite.