SUA: Fostul senator John Edwards, judecat pentru o adevărată ”telenovelă” din campania electorală

SUA: Fostul senator John Edwards, judecat pentru o adevărată ”telenovelă” din campania electorală

Fostul candidat la funcția de președinte al SUA John Edwards a apărut, azi, într-un proces în America, fiind acuzat că a folosit banii pe care i-a primit în campania electorală din 2008, pentru a ascunde o aventură extraconjugală.

Fostul senator este acuzat că a acceptat echivalentul a aproape 700.000 de euro, din partea a doi donatori bogați, pentru a-și proteja candidatura, încercând să țină departe de ochii presei aventura cu una dintre angajatele sale, Rielle Hunter. Dacă este găsit vinovat, Edwards riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 30 de ani.

Tara Malloy de la Centrul pentru Campanii Legale a explicat problema-cheie în acest proces: ”Cazul se bazează pe întrebarea dacă plățile de aproape un milion de dolari pentru campania lui Edwards pot fi considerate ca acordate amantei sale, Rioelle Hunter, sau sunt considerate contribuții la campania electorală din 2008?”.

Avocații politicianului susțin că banii nu au fost folosiți pentru a influența alegerea candidatului, dar admit legătura acestuia cu Rielle Hunter, și faptul că a avut un copil cu ea, în timp ce soția sa, Elizabeth, suferea de cancer la sân și a și decedat, între timp, în decembrie 2010. Întreaga afacere a avut loc în 2008, în timpul campaniei electorale interne din Partidul Democrat. Anchetă de doi ani, 100 de martori audiați Edwards recunoaște că a făcut greșeli, ca om, dar spune că nu a încălcat nicio lege. Legislația federală permite, însă, contribuții individuale de maximum 1.700 de euro din partea susținătorilor, în campania electorală.  Dupa o anchetă ce a durat mai bine de doi ani și audierea a peste 100 de martori, procurorii vor încerca să dovedească faptul că Edwards a folosit ilegal sute de mii de dolari. Investigatia federală a început la cateva luni după ce tabloidul ”National Enquirer” a publicat, în noiembrie 2007, o serie de materiale despre adulterul lui Edwards. Banii au fost cheltuiți de donatorii lui Edwards pe avioane private, camere de hotel și alte mijloace prin care amanta acestuia trebuia ținută departe de lumina reflectoarelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Euronews