După ce vineri s-a aflat în Ucraina, iar sâmbătă în Belarus, Mike Pompeo se află duminică în Kazahstan şi Uzbekistan, două ţări pe care Rusia le consideră ca făcând parte din sfera sa de influenţă.

„Statele Unite cer ca toate ţările să ni se alăture pentru a cere ca aceasta să înceteze. Cerem azil pentru cei care vor să-şi găsească refugiu şi să fugă din China”, a declarat Pompeo, avându-l alături pe omologul său kazah Mukhtar Tleuberdi.

Mai multe ONG-uri care apără drepturile omului susâin că peste un milion de musulmani, în principal de etnie uigură, sunt internați în lagăre de reeducare amplasate pe teritoriul Xinjiang, o vastă regiune din nord-vestul Chinei, sub pretextul unei campanii de represiune întreprinse contra terorismului şi islamismului.

Mai mulți parlamentari americani au acuzat China, într-un raport publicat în ianuarie, de „crime împotriva umanităţii” în Xinjiang.

În replică, autoritățile de la Beijing au dezmințit și au spus că ar fi vorba de „centre de formare profesională”, unde cei internați ar fi ajutați să-și găsească locuri de muncă şi să stea departe de tentaţia radicalizării islamiste.

Deși întreţine relaţii apropiate cu China vecină, Kazahstanul a devenit şi un loc de mobilizare pentru organizaţiile preocupate de cauza minorităţilor musulmane. Kazahstan este un stat bogat în zăcăminte de hidrocarburi şi uraniu, având cea mai puternică economie din Asia Centrală.

Te-ar putea interesa și: