O nouă revizuire majoră a cercetării psihologice a descoperit că stereotipul este real: bărbații sunt cu adevărat mai amuzanți decât femeile.

Coordonatorii studiului au solicitat subiecților să scrie un titlu amuzant pentru un desen animat care a fost apoi analizat de un complet de judecători.

Concluzie revoltătoare

Cercetătorii au descoperit în experimentului că 63% dintre bărbați au reuşit titluri mult mai amuzante decât cele ale femeilor. Peste 5.500 de participanți, dintre care 67% au fost femei, au participat la studiu, eliminând și compensând excesiv eventualele prejudecăți de gen. De asemenea,  evaluarea a subiectelor a fost făcută de către o terță parte care nu știa sexul subiectului.

„Asta înseamnă că, în conformitate cu cunoștințele noastre, în medie, bărbații par să aibă o capacitate mai mare de a produce umor decât femeile” spus Gil Greengross, psiholog evoluționist la Universitatea Aberystwyth din Marea Britanie.

De asemenea, ea a menționat că un „mare simț al umorului” a fost unul dintre criteriile  împerecherii atunci când vine vorba de alegerea unui bărbat de către femei.

Umorul este puternic corelat cu inteligența, motiv pentru care femeile apreciază bărbații cu un simț al umorului dezvoltat, deoarece inteligența a fost crucială pentru supraviețuirea de-a lungul istoriei noastre evolutive când am trăit în principal în grupuri”, explică Greengross.

Christopher Hitchens nu are legătură cu studiul

Greengross a avertizat că studiul său nu dovedește că Christopher Hitchens a avut dreptate atunci când a proclamat că femeile nu sunt amuzante.Faptul că bărbații, în medie, par a fi mai amuzanți decât femeile, nu înseamnă că fiecare bărbat este mai amuzant decât fiecare femeie”, a menționat el. În comparație cu femeile, bărbații par, probabil, să aibă o inteligență foarte mare sau foarte scăzută faţă de femei. 

Comedianţii bărbaţi sau femei?

Drept dovadă au trecut în lumea reală, analizând femei comediante celebre precum Sara Silverman, Tina Fey, Lucille Ball și Joan Rivers. Greengross nu a abordat faptul că comedianții considerați a fi cei mai buni în meseria lor – precum Richard Pryor, George Carlin și Dave Chappelle – sunt şi  bărbați copleșitori, şarmanţi etc. şi ar fi fost mai înțelept să se îndepărteze de observația sa extrem de controversată deoarece aşa cum unii bărbaţi pot fi şarmanţi, cu umor, inteligenţi peste medie, la fel pot fi şi unele femei. Aşa că, studiul său, nu poate fi considerat “literă de lege” în ceea ce priveşte  studiul despre care-i mai “tare” în funcţie de sex.