Evenimentul ZileiSocialStudiu. Coronavirusul, mai periculos decât se credea. Efectele pe care mulți le ignoră

Studiu. Coronavirusul, mai periculos decât se credea. Efectele pe care mulți le ignoră

Studiu. Coronavirusul, mai periculos decât se credea. Efectele pe care mulți le ignoră
Potrivit unui studiu realizat de către oamenii de știință din Europa, SUA și China, 1/3 bolnavi de COVID are sănătatea afectată pe termen lung.

Potrivit unui studiu, cel puțin o treime a bolnavilor de COVID au sănătatea afectată pe termen lung. Aceștia se confruntă cu probleme la nivelul diferitelor organe, dar și cu probleme de ordin psihologic.

Articolul, publicat în revista Nature Medicine, este o sinteză a nouă cercetări pe acest subiect efectuate în Europa, SUA şi China şi menţionează epuizarea, dificultăţile respiratorii, anxietatea, depresia şi tulburările de stres post-traumatic printre cele mai frecvente simptome ale pacienţilor.

„Date fiind milioanele de persoane infectate cu SARS-CoV-2 în lume, povara pe termen lung asupra sănătăţii fizice, cognitive şi psihice este în faţa noastră. Fără îndoială că acum vedem doar vârful aisbergului”, notează autorul principal al articolului, Kartik Sehgal, medic oncolog şi profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Harvard.

Virusul SARS-CoV-2 distruge plămânii persoanei infectate, dar uneori dificultăţile respiratorii persistă pe termen lung. Cercetările arată că acest coronavirus atacă şi alte organe, provocând complicaţii care merg de la inflamaţii cronice până la tulburări cardiovasculare.

Coronavirusul are implicații majore la nivelul sănătății psihice

Potrivit unui studiu reealizat de către oamenii de știință din Italia, din 143 de bolnavi monitorizaţi după vindecare, circa 90% au avut cel puțin un simptom care s-a manifestat chiar și la două luni de la vindecare, iar peste jumătate dintre ei mai multe simptome. Cele mai frecvente sunt oboseala intensă (53,1%), respiraţia dificilă (43,4%), durerile articulare (27,3%) sau durerile toracice (21,7%).

Nici rezultatele privind sănătatea psihică nu trebuie trecute cu vederea. Astfel, din 402 pacienţi italieni, la o lună după externare 56% au fost diagnosticaţi cel puţin cu o afecţiune psihică, respectiv stres post-traumatic pentru 30% dintre ei, apoi depresie, anxietate etc.

În concluzie, autorii articolului subliniază că prevenirea deceselor cauzate de COVID-19 nu este de ajuns sub aspectul acţiunii medicale şi este nevoie să se aprofundeze efectele acestei boli pe termen lung.


Accesează: