Instituţiile de învăţământ superior din Malaysia nu au taxe de şcolarizare, acestea fiind plătite de stat. Cele mai bune şcoli de business din Asia sunt în Hong Kong.
Malaysia, Singapore, Vietnam sau Filipine sunt doar câteva dintre noile destinaţii de studiu ale tinerilor care vor să facă facultatea într-un loc exotic şi la preţuri reduse. Cei ce doresc să aibă parte însă şi de diplome care să conteze la angajare sunt îndemnaţi să se îndrepte către instituţii de învăţământ superior din China, Japonia sau India. Cele mai bune şcoli de business din Asia sunt în Hong Kong, respectiv Universitatea chineză din Hong Kong (www.cuhk.edu. hk), Universitatea de Ştiinţe şi tehnologie Hong Kong (www.ust. hk) şi Universitatea din Hong Kong (www.hku.hk).
De altfel, în topul 100 al instituţiilor de învăţământ superior, realizat de Quacquarelli Symonds (QS), figurează 33 de universităţi europene şi nouă din regiunea Asia-Pacific. De altfel, în regiunea Asia-Pacific, cea mai bună universitate este cea din Tokio, care se plasează pe poziţia 20 la nivel mondial.
OPORTUNITATE
Burse în China Tinerii care vor să meargă la studii în China pot obţine burse prin intermediul CSC (China Scholarship Council). Consiliul are rolul de a-i îndruma pe candidaţii chinezi care vor să facă facultatea peste hotare, dar şi pe cei care doresc să-şi definitiveze studiile în China. Cei care apelează la CSC pot beneficia şi de ajutoarele financiare speciale pe care le oferă programul de burse al guvernului chinez. Mai multe detalii se pot obţine de la http://www.csc.edu.cn.
MALAYSIA
Malaysia, o ţară aflată în sud-estul Asiei, a devenit în ultimii ani un loc foarte popular pentru studenţii internaţ ionali. Conform datelor ultimului sondaj, realizat de compania Quacquarelli Symonds (QS), Malaysia este pe locul patru ca destinaţie asiatică de studii, după Japonia, Hong Kong şi India.
Principalele avantaje ale studiului în Malaysia sunt: lipsa taxelor de şcolarizare, plătite de stat; multe specializări în domeniile tehnice; filiale ale universităţilor internaţionale. Cele mai multe cursuri pentru studenţii internaţionali sunt în limba engleză. Universiti Kebangsaan Malaysia (Universitatea Naţională din Malaysia, www.ukm.my) este situată în primele 200 de instituţii de învăţământ superior din lume, după datele QS.
SINGAPORE
În Singapore există trei universităţi publice, respectiv Universitatea Natională din Singapore, Universitatea Tehnică Nanyang şi Universitatea de Management din Singapore. Acestea se află în primele 100 de universităţi din lume, conform datelor QS. Ca şi în Malaysia, sunt multe filiale ale universităţilor internaţionale din Marea Britanie, Finlanda, America şi Australia, care oferă aceleaşi tipuri de programe ca şi în ţările de origine.
Toţi studenţii internaţionali pot aplica la Ministerul Educaţiei din Singapore (www.moe.gov.sg) pentru diverse tipuri de ajutoare financiare. Cele mai multe universităţi au departamente speciale pentru studenţii străini şi este indicat să contactaţi persoanele respective înainte de a ajunge în Singapore.
HONG KONG
Principalul motiv pentru care studenţii aleg Hong Kongul ca destinaţie de studiu şi de muncă este faptul că se vorbeşte în mod frecvent în limba engleză. De asemenea, din ce în ce mai multe cursuri ale universităţilor chineze sunt oferite atât în chineză, cât şi în engleză. Universitatea din Hong Kong (www.hku.hk) este situată pe locul 50 în Topul QS şi are programe în diverse domenii, de la management până la turism sau ştiinţe umaniste. Cazarea este considerată destul de scumpă, mai ales pentru studenţii care ajung pe cont propriu la o universitate din Hong Kong. De altfel, un bilet la film, de exemplu, ajunge la 8,5 euro, un hamburger la 4 euro, o intrare în club, 5 euro, iar o halbă de bere în restaurant, tot 5 euro.