Student afgan, iertat de condamnarea la moarte

Student afgan, iertat de condamnarea la moarte

O curte de apel din Afganistan a anulat pedeapsa letală la care fusese condamnat un student afgan, după ce făcuse public un articol despre drepturile femeilor islamice, informează LA Times. Tânărul a primit, în schimb, o pedeapsă pe care organizaţiile pentru protecţia drepturilor omului o contestă vehement: 20 de ani de închisoare.

În urmă cu un an, Parwez Kambakhsh a fost acuzat de blasfemie şi condamnat la moarte. Studentul avea un contract de colaborarea cu o publicaţie din Mazar-i-Sharif, oraşul în care a fost arestat.

Ieri, justiţia afgană a fixat o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru tânărul de 25 de ani.

Mai multe organizaţii pentru protecţia omului i-au luat apărarea studentului afgan şi au ţinut să fie prezente, ieri, în sala de judecată. Sentinţa finală, 20 de ani de închiasoare, este considerată de Human Rights Watch (HRW) drept una "ridicolă". Potrivit HRW, decizia este o dovadă clară a lipsei de respect faţă de libertatea de exprimare în Afganistan, la şapte ani de la intervenţia americană în zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Nu accept decizia Curţii. Este o decizie injustă", a spus Kambakhsh imediat după pronunţarea sentinţei. Tânărul afgan mai poate face apel la Curtea Supremă.