Evenimentul Zilei > Politica > EXCLUSIV. Strategie PNL: Constituţia, la pachet cu europarlamentarele
EXCLUSIV. Strategie PNL: Constituţia, la pachet cu europarlamentarele

EXCLUSIV. Strategie PNL: Constituţia, la pachet cu europarlamentarele

În PNL se vehiculează ideea organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei odată cu alegerile europarlamentare.

Voci din PNL propun ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să se desfăşoare odată cu alegerile europarlamentare de la finalul lunii mai, au declarat surse liberale pentru EVZ. Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, ne-a precizat că aceasta este o variantă de lucru, dar a adăugat că scenariul nu a fost discutat încă în Biroul Politic Naţional al PNL.
Liberalii iau în considerare această ipoteză pentru că preşedintele PNL, Crin Antonescu, în calitate de preşedinte al comisiei de revizuire şi de "părinte" al noii Constituţii, ar putea să folosească acest subiect pentru a mobiliza la urne electoratul PNL la alegerile europarlamentare.
Dezavantajul este acela că, în condiţiile în care pentru validarea referendumului este necesară prezenţa la urne a peste 50% plus 1 din populaţia cu drept de vot a României, este posibil să nu fie cvorum. Însă, în contextul în care noua Constituţie ar diminua prerogativele şefului statului, miza nu este neapărat ca aceasta să treacă, ci ca tema să permită folosirea la maxim a capitalului lui Antonescu în campania la europarlamentare, unde acesta şi-a propus un target de 26% din voturi.
În acest fel, liberalii ar putea obţine semnificativ mai multe voturi în raport cu PDL şi celelalte partide de dreapta. Astfel, ar porni cu prima şansă în cursa pentru alegerile prezi den ţiale în raport cu celelalte formaţiuni ale Dreptei, acesta fiind de altfel, şi unul dintre obiectivele declarate ale lui Crin Antonescu.
Antonescu a afirmat joi că membrii Comisiei pentru Revizuirea Constituţiei se vor reuni pe 27 ianuarie pentru a pune proiectul în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia, ale Consiliului Legislativ şi ale uniunilor profesionale.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.