Strainii le-au luat fata romanilor

Strainii le-au luat fata romanilor

Campionatul romanesc a fost scos din amorteala de duelul fotbalistilor autohtoni cu jucatorii din import.

Liga I a propus microbistilor in premiera in acest sezon un duel echilibrat atat din punct de vedere numeric, cat si valoric intre fotbalistii romani si cei veniti de peste mari si tari. Pana in acest campionat, jucatorii straini sositi in Romania n-au rupt gura targului, decat cu putine exceptii. Acum, stranierii se lupta cu romanii pentru trofee, dar parerile specialistilor sunt impartite in privinta valorii celor doua tabere.

Unii cred ca avansul considerabil luat de CFR Cluj in clasament este cea mai buna reclama pentru  „mercenarii” adusi in Gruia. Cand au ajuns in Romania, niciunul dintre stranieri n-avea o cota deosebita si niciunul n-a venit de la un club mare. Tot CFR a spart si aceasta bariera, dupa ce i-a legitimat pe Dorsin si Hirschfeld, ambii veniti in aceasta iarna de la o echipa de Liga Campionilor, Rosenborg Trondheim.

Altii sustin ca gruparea ardeleana a beneficiat de un culoar favorabil, profitand de o situatie unica: toti granzii din Bucuresti au trecut prin framantari interne si, in consecinta, au avut un sezon dezamagitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Evenimentul zilei” a schitat doua echipe probabile, una a celor mai buni straini, iar cealalta a vedetelor autohtone, si l-a invitat pe venerabilul Emeric Ienei sa le analizeze. Antrenorul care a castigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua in 1986 nu pare foarte incantat de strategia Clujului, pe care acum incearca s-o copieze si altii. Ienei a tras doua concluzii importante.

Unu: in premiera, se poate vorbi in campionatul romanesc despre un duel echilibrat intre autohtoni si straini. Doi: romanii din echipa ideala pastreaza un mic avantaj, fiindca majoritatea fac parte din nationala Romaniei, calificata la Campionatul European din Austria si Elvetia, in timp ce strainii n-au reprezentanti decat in selectionate mici.

Cativa dintre fotbalisti n-au evoluat pe un singur post si in multe situatii sunt diferiti ca stil de joc. Din acest motiv, in unele cazuri Ienei n-a inclinat balanta in nicio parte.

PORTARI: Zapata sau Lobont?  „Columbianul e bun, dar nu poate concura cu Lobont”.

FUNDAS DREAPTA: Tony sau Sapunaru?  „Rapidistul imi place, dar portughezul stie mai bine jocul”.

FUNDAS CENTRAL: Cadu sau Goian? „Stelistul e mai bun”.

FUNDAS CENTRAL: McKain sau Marius Constantin?  „Giulesteanul are calitati, dar face multe faulturi si ia cartonase. Il prefer pe australian”.

FUNDAS STANGA: Bozovici sau Pulhac?  „Ar fi putut intra in discutie si Emeghara. Sunt un pic nationalist si spun ca Pulhac e mai bun”.

MIJLOCAS DREAPTA: Semedo sau Nicolita?  „Sunt aproximativ egali. Stelistul munceste mult, dar portughezul are in plus driblingul si luciditatea”.

MIJLOCAS OFENSIV. Ljubinkovici sau Trica?  „Sarbul imi place foarte mult, dar si Trica a jucat bine”.

MIJLOCAS STANGA: Culio sau Adrian Cristea?  „Pe acest post joaca foarte bine si Artiom Karamian, dar Culio este mai bun decat armeanul. Dinamovistul a evoluat bine pe mai multe posturi”.

ATACANT: Didi sau Nicolae Dica?  „Brazilianul imi place mult. La Dica s-a vazut ca nu si-a revenit complet dupa accidentare si a fost tras in jos de prestatiile echipei”.

ATACANT: Fabbiani sau Mazilu?  „Argentinianul obstructioneaza mult adversarii, dar arbitrii nu prea vad asta”.

ATACANT: Cesinha sau Gigel Bucur?  „Brazilianul e bun, dar sa nu joace iarna. Timisoreanul e golgheter”.

RAPORT INVERS

Romanii nu mai au cautare afara

In timp ce Liga I a devenit un fel de El Dorado pentru jucatori de pe toate continentele, romanii nu mai sunt la mare cautare in Europa. Vanzarile au scazut dramatic in ultimii ani, in principal din cauza faptului ca talentele n-au mai aparut la fel de des ca in trecut si pentru ca investitorii si-au schimbat radical pozitia. Dupa ce acum cativa ani jucatorii plecau pe sume de nimic, acum patronii cer preturi astronomice in comparatie cu valoarea „marfii”.

Cel mai bun exemplu este Mirel Radoi, pe care Gigi Becali vrea zece milioane de euro, desi finul sau a stat mai mult pe la clinica de la Bologna. In perspectiva participarii la Campionatul European din Austria si Elvetia se preconizeaza un lot format pe jumatate din starurile care evolueaza in strainatate, in frunte cu Mutu si Chivu, iar cealalta jumatate cu cei care se bat pentru glorie acasa. EVZ va propune si cel mai bun „11”  al tricolorilor care evolueaza peste hotare.

Echipa romanilor din strainatate:

Dolha (Lech Poznan) - Ogararu (Ajax), Tamas (Auxerre), Chivu (Inter), Rat (Sahtior) - Fl. Petre (TSKA Sofia), Codrea (Siena), Cocis (Lokomotiv Moscova) - D. Niculae (Auxerre), Marica (Stuttgart), Mutu (Fiorentina).

Antrenor: Mircea Lucescu (Sahtior Donetk).