STOP JUSTIŢIEI NEDREPTE: Lupta pentru o moştenire, "suspendată" în instanţe de peste un deceniu

STOP JUSTIŢIEI NEDREPTE: Lupta pentru o moştenire, "suspendată" în instanţe de peste un deceniu

EPISODUL 9: Familia Schileru stă de 12 ani prin instanţe în încercarea de a lămuri o succesiune ale cărei costuri tind să depăşească valoarea bunurilor disputate.

Instanţele din Oltenia nu au reuşit să finalizeze nici măcar în 12 ani un proces de succesiune. Iar sumele cheltuite în acest timp de membrii familiei Schileru, pe deplasări, avocaţi şi experţi tind să depăşească acum valoarea bunurilor disputate.

Trei decese într-un an

Totul a început în 1996, după moartea lui Ilarie Schileru, în urma căruia au rămas soţia, Ioana, şi copiii, Dănuţ şi Nidia Delia. Doar că, în timp ce familia Schileru se pregătea să finalizeze actele de succesiune, Ioana şi Dănuţ (mamă şi fiu) şi-au pierdut şi ei viaţa, în 1997, la interval de câteva luni. Astfel, Nidia Delia Schileru a rămas să împartă averea cu cele două nepoate, fiice ale fratelui ei Dănuţ, provenite din căsătorii diferite: Bianca-Daniela şi Ioana-Maria, pe atunci minoră. Averea constă într-o casă situată în oraşul Ţicleni, o alta în satul Rugi, comuna Turcineşti, toate din judeţul Gorj, şi mai multe terenuri.

Discuţiile au început din cauza câtorva monede de aur, confiscate familiei de comunişti, dar care, într-un final, nu au mai fost niciodată revendicate. Tot în discuţie va fi luat, dar abia câţiva ani mai târziu, un conac ce a aparţinut lui Ilarie Schileru, dar care a fost confiscat de regimul comunist în 1949. Diligenţele depuse de Nidia Delia Schileru pe lângă autorităţi, pentru retrocedarea conacului, s-au finalizat cu aprobarea unor despăgubiri sub formă de bani. Între timp, interesaţi de moştenire au devenit şi doi dintre fraţii tatălui ei, Ilarie Schileru, dar şi nepoatele din partea fratelui.

Procesul a început în 1998

Nereuşind să ajungă la un acord, Nidia Delia Schileru şi nepoatele Bianca Daniela şi Ioana Maria au apelat la instanţă, în 1998. În primă fază, Judecătoria Târgu-Jiu avea să decidă că nu e competentă să soluţioneze cauza, pe care a declinat-o Judecătoriei Târgu-Cărbuneşti. Au urmat expertize, s-au împărţit pro prietăţile pe loturi, s-au stabilit cote parte şi s-a pronunţat o sentinţă prin care Nidia Delia Schileru era îndreptăţită şi la o anumită sumă de bani din partea nepoatelor.

Apelul declarat de nepoate la Tribunalul Gorj a fost respins, dar, la recurs, Curtea de Apel Craiova a casat hotărârile instanţelor inferioare şi a trimis cauza spre rejudecare la Târgu-Cărbuneşti. Principalul motiv: instanţele inferioare nu puseseră în discuţie şi despăgubirile acordate de stat de pe urma conacului din Ţicleni-Gorj, revendicat de Nidia Delia Schileru.

În paralel, între Nidia Delia Schileru şi nepoatele Bianca Daniela şi Ioana Maria a mai fost deschisă o acţiune, la Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, cu privire la cheltuielile cu cele trei înmormântări. Şi aceasta a urmat cursul Tribunalul Gorj - Curtea de Apel Craiova, pentru a fi, într-un final, casată şi trimisă spre rejudecare tot la Târgu-Cărbuneşti. Aici, cele două cauze aveau să fie, în final, comasate. Se întâmpla în 2000.

INTERMINABIL

În 2010, procesul este departe de finalizare

Procesul a reînceput, practic, de la zero, Judecătoria Târgu-Cărbuneşti reevaluând situaţia şi împărţind, din nou, între cele trei moştenitoare, în funcţie de cota-parte ce îi revenea fiecăreia, loturile de teren, imobilele, dar şi o sumă de bani.

Istoria se repetă

Tribunalul Gorj nu a modificat hotărârea judecătorilor de la Târgu-Cărbuneşti, cu o singură excepţie, ce viza cheltuielile ocazionate de cele trei înmormântări. Cauza a ajuns, din nou, la Curtea de Apel Craiova.

Iar istoria s-a repetat: dosarul a revenit la Judecătoria Târgu-Cărbuneşti, apoi a ajuns, din nou, la Tribunalul Gorj. Aici, a fost casată, reîntorcându-se la Târgu-Cărbuneşti. Era deja anul 2008. Au urmat o serie de expertize, judecătorii de la Târgu-Cărbuneşti pronunţându-se, din nou, abia în aprilie 2010: Deliei Nidia Schileru i-a fost atribuită una dintre case şi câteva terenuri, Bianca Daniela Schileru a primit, la rându-i, cealaltă casă şi anumite suprafeţe, în timp ce Ioana Maria Schileru s-a ales doar cu terenuri.

Bineînţeles că decizia nu este definitivă şi irevocabilă, nici la 12 ani de când procesul a început. Iar succesiunea este departe de a fi, astfel, lămurită. Procesul pare încremenit într-un interminabil traseu Judecătoria Târgu-Cărbuneşti - Tribunalul Gorj - Curtea de Apel Craiova. Nici expertizele dispuse în dosar nu s-au dovedit a fi de prea mare ajutor.

"Eu locuind în Bucureşti, la fiecare două săptămâni, în toţi aceşti ani, am tot făcut drumuri la Gorj.", NIDIA DELIA SCHILERU, reclamantă

ERORI

"Cu banii cheltuiţi îmi luam două vile"

Sentinţa Judecătoriei Târgu-Cărbuneşti a fost atacată din mai multe motive, între care unele de-a dreptul hilare. "În mod eronat, în titlul de proprietate nr. 1322570/07.08.2000 se menţionează la rubrica suprafaţă primită în intravilanul oraşului Ţicleni, 6.800 mp, expertul men ţionează 6.210 mp, iar în realitate, suprafaţa, aşa cum a fost măsurată şi menţionată în anexa raportului de expertiza topo, este de 210 mp", se menţionează în recursul înaintat de Nidia Delia Schileru.

Aceasta mai arată instanţei superioare că, "la formarea loturilor, reclamantei i-a fost atribui tă suprafaţa de 400 mp teren situat în comuna Turcineşti, sat Rugi, judeţul Gorj, fără ca acest lot să aibă cale de acces, casa şi curtea fiind atribuite pârâtei Schi leru Bianca Daniela". Nu în ultimul rând, în recurs e subliniat că "a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, nu a fost respectată încheierea de admitere în principiu, care este o încheiere obligatorie atât pentru instanţă, cât şi pentru părţile participante în proces, inclusiv pentru experţii desemnaţi de instanţă, care trebuiau să întocmească rapoartele de expertiză dispuse în cauză".

"Am acasă peste un metru cub de acte"

Aşadar, procesul este încă pe rol, deşi a început în 1998 şi urmează a fi (re)luat în discuţie, de judecătorii Tribunalului Gorj.

Iar Nidia Delia Schileru conchide: "Eu locuind în Bucureşti, la fiecare două săptămâni, în toţi aceşti ani, am făcut drumul până la Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu şi, uneori, la Craiova. Cu banii cheltuiţi în toţi aceşti ani pe diverse, începând de la avocaţi, experţi şi până la mii de copii xerox, având acasă peste un metru cub de acte, cred că mi-aş fi cumpărat două vile în Bucureşti".

6.800 de metri pătraţi reprezintă suprafaţa care i-a fost atribuită Nidiei Delia Schileru de către instanţă. În realitate, la faţa locului există doar 210 vmetri pătraţi

SERIAL EVZ:

  • CAMPANIE EVZ. Stop justiţiei nedrepte!
  • EPISODUL 1: Refren din justiţia română: proces mic, travaliu mare
  • EPISODUL 2: Un război în justiţie de-o seamă cu democraţia
  • EPISODUL 3: "Politicienii parlamentari fac rău justiţiei prin legile pe care le dau"
  • EPISODUL 4: Un proces mai lung ca viaţa
  • EPISODUL 5: "Avocaţii au fost o frână în calea medierii"
  • EPISODUL 6: Procesele veşnice de la noi, criticate de Europa
  • EPISODUL 7: Edilii Capitalei ignoră instanţa
  • EPISODUL 8: "Puricele s-a judecat cu elefantul şi a câştigat"

Ne puteți urmări și pe Google News