Dacă nici acum, când teii și salcâmii au îngenuncheat întreaga atmosferă, nu vorbim despre iubire când ar mai fi nimerit s-o facem? Era o melodie veche, cântată/recitată de marele Anthony Quinn, I Love You, în care rostește în zeci de feluri, limbi și tonalități atât de banalul ”Te iubesc!” Poți spune asta într-o mie de cuvinte sau doar în două, cu o floare, cu un dar, mai mic sau mai mare, sau poți să o spui amenințând că te omori, ucigând o floare de femeie care abia se deschidea sau complotând să o distrugi pe ființa adorată. E tot iubire? Probabil că da.

 

Un ”furnicar” de polițiști

 

Filmele de gen încep toate cam la fel. Realitatea nu se abate de la șablonul cu care nea obișnuit ficțiunea.

Miercuri, 25 aprilie, seara, un bărbat care-și plimba câinele a găsit cadavrul unei femei, în pădurea de lângă Cimitirul Pacea, de la marginea orașului Botoșani. Trupul era plin de sânge, avea urme de violență ușor de recunoscut chiar și de un neinițiat. A fost chemată poliția și curând locul a devenit un furnicar de anchetatori, criminaliști și băgători de seamă. Expresia asta, ”furnicar de polițiști”, merge la fiecare caz de acest fel.

După vreo două ore de căutări printre listele de tinere dispărute din Botoșani, polițiștii au aflat numele fetei al cărei trup fusese găsit în pădure, Petronela Mihalachi. Locuia într-un apartament închiriat, împreună cu o colegă de liceu. De la aceasta, anchetatorii au aflat că numai cu puțin timp în urmă era în pădurea de la Pacea ca să facă niște poze. Fotograful era un oarecare Bogdan Ionel, cunoscut de fetele din oraș pentru o ocupație ciudată: le făcea poze artistice pe care apoi tinerele le postau pe siteurile de socializare drept instantanee!

Foto: Petronela Mihalachi

Foto: Bogdan Ionel

”Iubita ta e grasă și urâtă!”

 

Victima găsită în pădure avea 18 ani, urma să împlinească 19 la sfârșitul lunii iunie, era elevă la Colegiul Economic Octav Onicescu. Hai să dau mai multe amănunte, fata stă în chirie pentru că familia ei este dintr-o altă localitate, Ștefănești.

În acea zi apelase la Bogdan pentru niște fotografii noi. De obicei, Bogdan fotografia fetele care îl solicitau în Parcul Central Mihai Eminescu.

La percheziția informatică făcută aparatului foto folosit de Bogdan s-au găsit câteva fotografii făcute în Parc. Din motive care nu au fost încă explicate, cei doi, Petronela și Bogdan, au plecat spre pădure. Nu e foarte departe, sunt cam 5 minute de mers pe jos până la cimitir și apoi îți mai ia vreo cinci să traversezi aleile cu locuri de veci până la pădure.

Memoria aparatului arată că aici nu au făcut nici o poză. Probabil s-au certat de cum au ajuns sau poate de pe drum. Sau poate le-a șters. Dar de ce să o fi făcut, de vreme ce nu și-a ascuns nici o altă urmă?

Bogdan are 16 ani și este elev la o școală profesională, Școala de Cooperație. Stă în Botoșani singur cu sora lui, Bianca, mai mare cu 5 ani decât el. Mama lor e plecată la muncă în Italia, iar tată nu au, a dispărut încă de la nașterea lui Bogdan. Mama a venit în țară, pentru câteva zile, după arestarea fiului său și apoi a plecat din nou. Nu mai are ce face, nu are cum ajuta.

După ce au identificat victima și au aflat cu cine și-a petrecut ultimele ore, polițiștii au ajuns acasă la Bogdan. Îi aștepta. Se schimbase de haine, dar le-a predat pe cele pline de sânge. A dat și arma crimei, un cuțit de bucătărie.

A spus că a ucis-o pe fată pentru că îi spusese că ”iubita ta e grasă și urâtă!”.

Așa o fi fost?

 

O iubire ca în filme

 

Dacă la capătul ei nu ar fi fost 32 de lovituri de cuțit, pe nimeni nu ar fi interesat drama pe care Bogdan a trăit-o în ultimul timp.

Toți știm că nimic nu doare mai tare în adolescență decât o poveste de iubire neîmplinită. Puștiul este îndrăgostit de Mihaela, o fată de vârsta lui, elevă de liceu.

Mihaela este aproape perfectă. Spun ”aproape” pentru că fata este orfană, trăiește într-un centru de plasament și din acest motiv mama și sora lui Bogdan se opun poveștii de dragoste dintre cei doi.

Pe Bogdan asta îl frământa, îl măcina. Pe 22 aprilie, el a scris un mesaj ciudat pe Facebook, interpretat de mulți ca o amenințare/tentativă de sinucidere. De fapt, puștiul doar a pus mesajul și apoi l-a șters.

Vă rog să mă iertați…știu că v-am făcut mult rău. Dar cel mai mult ție, Mihaela. ție ți-am greșit cel mai mult. Sigur o să vă bucurați că o să scăpați de mine.

Iubire, o să am grijă de tine, de acolo sus. Știu că familia a fost împotriva relației noastre, nu au înțeles că ne iubim cu adevărat.

Și iubire, te rog să îți aduci aminte de mine și să vii la mormântul meu. Vreau ca să fiu înmormântat, aici, în oraș, ca să fiu cât mai aproape de Mihaela. Sper ca lucrurile de la mine să îți aducă aminte mereu și atunci când te uiți la pozele noastre să îți aduci aminte de momentele frumoase.

Bia, Victor, şi restul să nu o faceţi pe Mihaela de vină pentru că eu nu am să mai fiu, ea nu are nicio vină.

Aveţi grjă de voi şi vă rog să aveţi grijă de Mihaela, mai ales familia mea, pentru că voi v-aţi făcut cea mai greşită părere despre ea. Şi tu, Andreea Codreanu, ca cea mai bună prietenă a ei, nu o lăsa niciodată. Are nevoie de tine.

Şi iubire, îmi pare rău că te părăsesc acum, am să te aştept acolo sus, să fim mereu împreună.

Să ştii că te-am iubit şi te iubesc. Mi-aş fi dorit enorm să fii soţia mea, dar asta este, o să ne întâlnim din nou în ceruri. Şi Bia nu cred că ai putut să îmi iei dreptul la fericire şi să îmi spui să mă despart de Mihaela.

Nu ţi-am zis niciodată, dar du-te dracu şi nu te mai băga în viaţa oamenilor. Mi-aş fi dorit să nu am o soră ca tine, o familie ca asta. 

Singura persoană vinovată pentru fapta mea eşti tu, Bianca. Pentru tot ce mi-ai făcut.”

Iubirea adolescentină, lovită de zidul neînțelegerii din partea celor din jur pare că i-a creat o sensibilitate aparte lui Bogdan care ajunsese să nu mai suporte nici măcar o critică sau o glumă la adresa Mihaelei. Dacă mesajul de ”sinucigaș” pare la prima vedere o tentativă copilărească de a le forța mâna mamei și surorii, evoluția evenimentelor a arătat că nu era așa.

Prima declarație. Ucigașul sculptor

 

În fragmentele care urmează, folosind informații care apar astăzi în premieră sau unele deja vehiculate în spațiul public, voi încerca să punem un strop de ordine în această poveste aparent simplă – un tânăr depresiv ucide o fată care a aruncat o răutate obișnuită vârstei lor – dar plină de neclarități.

Memoria aparatului foto arată că Bogdan nu i-a făcut fotografii Petronelei în pădure. De altfel, pe aparat nu s-au găsit nici stropi din sângele fetei, deși erau pete mari pe hainele și pe trupul lui Bogdan.

Imediat după ce a fost ridicat de polițiști el a făcut un set de declarații, multe probate prin cercetările criminaliștilor. Această mărturie a fost făcută fiind asistat de un avocat din oficiu. Mai târziu, familia i-a angajat un avocat și au urmat schimbări de declarații, dar să nu grăbim lucrurile.

Fata i-ar fi jignit iubita, pe Mihaela, făcând-o grasă și urâtă. Atunci Bogdan a izbucnit.

Ciudat aici e faptul că Petronela și Mihaela, care se cunoșteau, ce să-i faci, orașul e mic, pare că se apreciau una pe alta. Un schimb de comment-uri între ele, la o fotografie postată de Petronela, arată că nu erau certate. Dialogul e plin de inimioare, pupici și dulcegării în cuvinte ca ”adorabilă” și ”perfecțiune”!

De unde a apărut atacul la Mihaela din pădure? Nu știm.

Enervat, Bogdan a scos din rucsac un cuțit de bucătărie pe care îl avea la el și…

Stați, cuțitul folosit la crimă merită câteva cuvinte. E unul de bucătărie, cu lamă lungă, 20 de cm.

În prima declarație, Bogdan a spus că avea cuțitul la el pentru că îi place să cioplească în lemn. Ok, au spus anchetatorii și, la următoarele audieri i-au cerut să le arate sau să le spună unde sunt sculpturile. Bogdan a spus că abia în acea zi de 25 aprilie urma să-și încerce pentru prima oară pasiunea pentru cioplit. La noile întrebări ale anchetatorilor, Bogdan a spus că avea cuțitul pentru că se simțea amenințat de un grup de romi.

Mărturia lui Bogdan este plină de astfel de neclarități, dar ancheta este abia la început.

 

32 de lovituri de cuțit

 

Criminalul a lovit-o pe fată de 32 de ori cu cuțitul. Atâtea răni au numărat medicii legiști. De obicei, un număr atât de mare de lovituri trădează ură, psihoză, în niciun caz un conflict spontan sau o crimă accidentală (o lovitură dată la nervi, dar care se dovedește fatală). Pare că toată furia adunată în puștiul ăsta s-a revărsat pe fata care a făcut cel mult o glumă răutăcioasă, ultima, picătura care a revărsat paharul prea-plin.

După crimă, Bogdan a dat dovadă de o tărie ieșită din comun.

S-a spus că a plecat din pădure cu taxiul, dar acum e momentul să vedem exact cum s-au întâmplat lucrurile.

A pornit spre oraș, traversând din nou cimitirul. Era plin de sânge, pe haine, pe mâini. Este oprit de o patrulă a poliției locale. Până să se apropie de polițiști, Bogdan se freacă cu palmele pe genunchi, murdărindu-se și mai mult de sânge.

Polițiștilor le spune că alerga prin pădure, că s-a împiedicat și s-a rănit într-un gard. După ce îi cer actele, polițiștii cheamă un taxi și îl roagă pe șofer să îl ducă pe puști la spitalul de pediatrie.

La intrarea în curtea spitalului, Bogdan îi cere taximetristului să îl lase acolo, că va merge pe jos până la pavilionul de pediatrie.

Câteva minute mai târziu, taximetristul îl vede pe Bogdan mergând pe stradă, fără a mai șchiopăta.

 

Alibiul Mihaelei și tatuatul din pădure

 

Încă de la recunoașterea în teren și reconstituirea crimei, probă făcută de procurori împreună cu arestatul, Bogdan nu mai vorbea, nu mai colabora. În pădure a izbucnit în plâns și atunci a vorbit prima oară despre un ”tatuat” care ar fi ieșit din pădure și ar fi omorât-o pe Petronela.

A fost prima ”sucire” de declarații a lui Bogdan. La audierile de la procuror, în fața instanței care i-a emis mandatul de arestare, la discuția avută cu psihologul de la Serviciul județean de medicină legală care a decis că Bogdan Ionel are discernământ, arestatul a dat noi și noi versiuni asupra crimei.

După tatuat a venit rândul unei grupări care l-ar fi silit pe Bogdan să o omoare pe Petronela, noi și noi variante unele verificate chiar dacă sunau de la început ca niște aiureli.

După crimă, Mihaela a fost luată din centrul de plasament și mutată într-o locație, cu supraveghere psihologică. Nu l-a căutat pe Bogdan în arest. Oare de aici a apărut următoarea știre, pierdută săptămâna trecută printre cele de fapt divers?

Bogdan Ionel a declarat la anchetă și în fața judecătorului care i-a prelungit mandatul de arestare că Mihaela este cea care a ucis-o pe Petronela.

Vestea a căzut pe terenul fertil al scenaritei create în jurul acestui caz, devenit de interes pentru că personajele tragediei sunt tineri frumoși și pentru că e scăldat în eternele ingrediente ale interesului, iubire, sânge și un strop de mister.

Mihaela fusese deja ținta unor atacuri după ce a postat o poză, chiar în seara crimei, făcută tocmai în pădurea de la Pacea. Mai mult, vânătorilor de senzațional din fotoliul din fața computerului li s-a părut că undeva, pe fundalul fotografiei, se vede umbra Petronelei.

Anchetatorii cazului au pornit la verificarea noii declarații. Au aflat că pe 25 aprilie, chiar la ora crimei, Mihaela era în clasă, având oră chiar cu diriginta ei. Mai mult, martorii și-au amintit că ea a fost în clasă pentru că i s-a făcut rău!

Așa că rămânem cu povestea noastră de început, în mod inexplicabil doi tineri ajung într-o pădure relativ izolată, fără logică, ea spune ceva ce-l supără pe băiat și acesta scoate un cuțit, despre care nu poate explica de ce îl are în rucsac, și o omoară. Și noi dăm vina pe dragoste…

 

Link-uri către alte povești Thriller de vineri:

http://evz.ro/crima-de-la-brasov-cum-au-ascultat-cei-doi-copii.html

http://evz.ro/exclusiv-evz-testamentul-integral-al-autorului-triplei-crime-de.html

http://evz.ro/adevarul-despre-cea-mai-recenta-executie-mafiota-din-romania.html

http://evz.ro/recompensa-prinderea-roman-miliardara-virus.html

http://evz.ro/adevarata-poveste-canibal-covasna.html

http://evz.ro/femeia-ucis-instinctul-matern.html