Evenimentul Zilei > Actualitate > Mai sunt steagurile SUA plantate pe Lună? Ce spune NASA despre dispariţia lor
Mai sunt steagurile SUA plantate pe Lună? Ce spune NASA despre dispariţia lor

Mai sunt steagurile SUA plantate pe Lună? Ce spune NASA despre dispariţia lor

Steagurile SUA de pe suprafața lunii au dispărut. Iar NASA a explicat că probabil s-au dezintegrat. Apollo 11 a fost prima misiune cu aterizare pe lună, pe 20 iulie 1969, avându-i pe Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins. Deşi există atâtea dovezi că oamenii au ajuns pe Lună şi au înfit în sol steagul american ca dovadă a victoriei lor, totuși, acest lucru nu a împiedicat unii teoreticieni conspiraţionişti să pună la îndoială legitimitatea primelor misiuni lunare şi că steagurile nu au fost înfipte în solul lunar, că ar fi fost o regie.

Una dintre cele mai iconice fotografii ale NASA provine de la Apollo 11, în timp ce Buzz Aldrin se afla lângă steagul american.  

Cu toate acestea, imaginile de la Orbiterul de recunoaștere lunară al NASA din anul 2012 au arătat că cele șase steaguri plantate nu sunt în regulă. Fotografiile arată că cel puțin cinci dintre ele erau încă în picioare, dar au fost complet decolorate. Astăzi, acestea s-au deteriorat și mai mult iar unul a dispărut.

Paul Spudis, care a murit în august 2018, a lucrat toată viața în agenția spațială. El a spus: "În timpul programului Apollo, astronauții noștri au înfipt șase steaguri americane pe Lună".  "De aproximativ patruzeci de ani, steagurile au fost expuse la furia mediului lunar, alternând 14 zile de soare cu foc și încălzind la 100 ° C, cu 14 zile de întuneric total la -150 ° C."  "Dar radiația ultravioletă (UV) intensă a luminii solare pure și nefiltrate pe țesătura din care au fost făcute steagurile Apollo este și mai dăunătoare".

"Chiar și pe Pământ, culorile unui pavilion de pânză care plutește în soare timp de mulți ani vor dispărea în cele din urmă și va trebui să fie înlocuit". "Prin urmare, este posibil ca aceste simboluri ale puterii americane să devină albite de radiația UV a lumii solare nefiltrate pe suprafața lunară". "Unele dintre ele chiar au început să se dezintegreze fizic".

Încă din 2009, "Lunar Reconnaissance Orbiter" a văzut locația unuia din stânga, în spatele bannerelor. Dar fotografiile nu aveau suficientă rezoluție pentru a arăta că steagul era încă acolo. Noile imagini ale LRO arată umbrele pe care steagurile le-au aruncat pe suprafața lunii – dovezi bune că sunt încă acolo chiar dacă sunt deteriorate. Numai că, scepticii contestă aceste imagini spunând că omul nu a ajuns niciodată pe Lună. 

Dar, acest lucru s-ar putea schimba foarte curând, şi steagurile vor fi înlocuite deoarece NASA și-a exprimat dorința de a reveni pe Lună în  2024.  Agenția spațiale intenționează, de asemenea, să stabilească o bază lunară permanentă, notează express.