Îmbrăcat într-un costum portocaliu, similar celui purtat de deținuții de la Guantanamo, Cantlie pare să citească un discurs deja scris, în care atacă planul coaliției conduse de SUA, potrivit căruia aliații vor să se folosească de trupele irakiene și rebelii sirieni pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic.

Astfel, ostaticul britanic susține, în imaginile video, că Armata Liberă Siriană este "indisciplinată, coruptă și ineficientă" și că armele furnizate de către țările occidentale ajung, în final, tot în mâinile grupării Statul Islamic doarece rebelii sirieni le vând pe piața neagră.

"Raidurile aeriene sunt eficiente împotriva unor ținte specifice, dar nu sunt de folos atunci când vine vorba despre teritoriile controlate. În acest caz, ai nevoie de trupe eficiente și disciplinate și e greu de crezut că această armată improvizată, cu o istorie lungă de eșecuri, poate deveni o forță de temut", afirmă John Cantlie în imaginile postate de Statul Islamic.

Fotojurnalistul britanic a fost capturat de islamiști în 2012 și acesta este al treilea clip realizat de propaganda jihadistă în care apare.