Staţiunea Padiş-Lazuri, blocată la avizare

Staţiunea Padiş-Lazuri, blocată la avizare

Proiectul de construire a unei staţiuni de 60 de milioane de euro în Padiş-Lazuri se află în standby, după ce Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Apuseni a respins, vineri, propunerea de modificare a zonării interioare a Parcului Natural Apuseni.

Planul de management al Parcului Natural Apuseni (PNAp) prevede că terenul pe care investitorul doreşte să construiască staţiunea Padiş-Lazuri se află inclus în categoria „zonă de protecţie integrală“, unde construirea este interzisă. Pentru ca dezvoltatorul proiectului - Compania de Turism, Hoteluri şi Restaurante Padiş (CTHRP) - să poată construi pe amplasamentul respectiv, statutul trebuia schimbat în „zonă de dezvoltare durabilă“.

„Era nevoie de două avize, al Consiliului Consultativ (CC) al Parcului Natural Apuseni şi al Consiliului Ştiinţific (CŞ). Ambele au dat aviz negativ“, a declarat Paul Iacobaş, secretarul Centrului Regional de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni“.

Pentru ca staţiunea să mai poată fi construită pe amplasamentul dorit de investitor, Ministerul Mediului ar trebui să retrimită planul de management al PNAp spre o nouă dezbatere în cele două consilii. Posibili investitori din anturajul lui Berlusconi Mircea Caster, consilier de imagine al CTHRP, spune că investitorul este decis să reconvoace Consiliul Ştiinţific, deoarece, spune el, din cei 17 membri ai consiliului, doar nouă au fost prezenţi la şedinţă. „Mai mult, au existat presiuni publice, care au viciat votul“, a conchis Caster.

CTHRP intenţionează să dezvolte o staţiune de 3-5 stele, în zona rezervaţiei ştiinţifice Molhaşurile de la Izbuce, din Padiş. Proiectul prevede dezvoltarea unei staţiuni pe 86 de hectare cu peste 2.000 de locuri în hoteluri, vile şi pensiuni, instalaţii de transport pe cablu pentru 12 kilometri de pârtii, şcoală de schi, magazine, cafe-baruri, restaurante, pistă pentru perne de aer, snow-boarding pe iarbă.

Investiţia s-ar ridica la circa 60 de milioane de euro. Se zvoneşte că printre investitori s-ar număra persoane din anturajul fostului premier italian Silvio Berlusconi, printre care Vincenzo di Palo şi Lo Jucco Domenico, însă şi o firmă situată într-un off-shore cipriot.

Ne puteți urmări și pe Google News