Sauna, „combina“ de fizioterapie, termoterapia şi fitnessul sunt câteva dintre procedurile folosite în spitalul bucureştean.
Sute de bucureşteni apelează în fiecare an pentru recuperare sau întreţinere la specialiştii de la Secţia de recuperare medicală fizică şi balneologie a Spitalului Witing, din Capitală. Preţurile plătite sunt modice, iar dotările clinicii sunt moderne. Secţia are 25 de paturi, unde se tratează anul peste 800 de pacienţi. „Afluxul mare de pacienţi se datorează faptului că este greu şi scump să mai pleci într-o staţiune de tratament“, spun medicii.
Electroterapie, masaj, termoterapie, kinetoterapie, bioptron (terapia cu lumină), magnetodiaflux, laserterapie, saună şi fitness sunt principalele proceduri de tratament utilizate în spitalul situat în apropierea Gării de Nord. Saună pentru detoxifiere şi slăbire
Sauna nu este prea des întâlnită în secţiile de recuperare medicală din spitale. „Ne-am gândit că această metodă de terapie ajută la detoxifierea organismului, relaxare şi slăbit. Înainte de a intra în saună, pacientului i se măsoară tensiunea şi, în funcţie de afecţiunile pe care le are, i se recomandă sau nu această procedură. Sauna este contraindicată în afecţiuni ca hipertensiune arterială, hipocalcemie, astm, fobii etc.“, afirmă medicul Mihai Paţachia, şeful Secţiei de recuperare medicală şi balneologie.
Banda de mers, utilă în luxaţii şi fracturi
În general, pacienţii care ajung la balneofizioterapie sunt persoane în vârstă, care vin să-şi trateze „bolile bătrâneţii“ şi nu sunt atraşi de o sală de fitness. „Când am înfiinţat sala de fitness, am vrut să atragem şi tinerii către mişcare. Deşi exerciţiul fizic este făcut din dorinţa de relaxare şi nevoia de întreţinere, în acelaşi timp lucrăm pentru a preîntâmpina afecţiuni ca obezitatea, hipertensiunea sau osteoporoza“, este de părere Gabriela Moraru, kinetoterapeut.
Anul trecut s-a achiziţionat o bandă de mers, aparat util pentru pacienţii care au avut traumatisme gen fracturi, pareze sau semipareze. „Această bandă îi reînvaţă practic să meargă. Banda dispune şi de unghiuri de înclinaţie care obligă piciorul să facă anumite mişcări. Este utilă după entorse, fracturi sau luxaţii. De asemenea, aparatul ajută în recuperarea stabilităţii, a mersului şi a coordonării“, adaugă Gabriela Moraru. 5 proceduri într-un singur aparat
Un aparat nou achiziţionat şi rar întâlnit în spitale este şi combina de fizioterapie care cuprinde curenţi diadinamici, curent interferenţ ial, curent galvanic, laserterapie şi ultrasunete. Se foloseşte în boli degenerative, reumatismale, boli inflamatorii, artroze şi tratează afecţiuni ca spondiloza, artrite sau pinteni calcaneeni.
Folosită alături de magnetodiaflux, „combina“ tratează depresiile, anxietatea, insomniile sau durerile acute şi are efect sedativ.
BOLI „RECUPERATE“ Dureri de spate, reumatism, atac cerebral
Afecţiunile care sunt tratate la Secţia de balneologie de la Witing sunt accidentul cerebral, hipertensiunea, bolile reumatismale, durerile de articulaţii, oase, spate sau ceafă etc. În plus, se face recuperare şi pentru cei care sunt victimele diverselor accidente. În secţie se ajunge la recomandarea unui medic balneolog, care indică şi procedurile utile după caz. Doctorii atrag atenţia că, după un traumatism cerebral sau de coloană, primele luni de recuperare sunt cruciale. „Nervii se refac între trei şi şase luni. Am avut un pacient de 52 de ani, alpinist, care şi-a rupt ambele picioare căzând într-o prăpastie. A făcut operaţii complicate şi multă recuperare. După şase luni, bărbatul se poate deplasa fără probleme, însă nu mai poate face alpinism“, adaugă Nicoleta Ţârdea, director de îngrijiri.