Statele Unite, exasperate de falsurile "made in China"

Statele Unite, exasperate de falsurile "made in China"

Chinezariile care imita intocmai ca aspect, dar nu si din punct de vedere al calitatii marci importante de imbracaminte sau produsele de software piratate sunt din nou subiect de disputa intre China si Statele Unite.

Cele doua state sunt de cateva zile intr-un „razboi deschis” cauzat de neputinta asiaticilor de a impune reglementari privind copyrightul si pirateria.

Oficialii americani au facut deja o plangere la World Trade Organization in care acuza China ca nu a impus aceste reglementari, pe motiv ca aceasta „scapare” provoaca pierderi de miliarde de dolari pentru distribuitorii de software, muzica si pentru editurile de carti.

Desi Statele Unite ameninta cu o masura de genul acesta inca din 2005, oficialii chinezi critica dur plangerea facuta de americani.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Procedand asa, Statele Unite au ignorat efortul imens facut de guvernul Chinei, marile succese obtinute in privinta intaririi protectiei drepturilor de proprietate intelectuala si in privinta introducerii unor reglementari ale copyrightului”, a declarat oficialul chinez responsabil cu drepturile de proprietate intelectuala, Tian Lipu, citat de agentia Xinhua.

Guvernul chinez si-a exprimat de mai multe ori regretul si dezamagirea pentru decizia SUA de a denunta actiunile asiaticilor. 

La inceputul saptamanii, oficialul Statelor Unite pentru schimburile comerciale, Susan Schwab, a justificat posibilitatea inaintarii unei plangeri catre World Trade Organization prin nivelul ridicat la care se afla inca pirateria si lucrurile copiate si falsificate.

In plus, reprezentantii Statelor Unite sustin ca, desi China s-a angajat sa „anihileze” falsurile din domeniul software, al DVD-urilor, al lucrurilor de lux, dar si din domeniul componentelor pentru masini si incaltamintei, cea mai mare parte a acestor bunuri este inca disponibila in China, fara niciun control.

Exporturi de zeci de miliarde de dolari

Ca urmare a divergentelor provocate de atacul SUA indreptat impotriva celui de-al doilea partener comercial al sau ca importanta, excedentul comercial al Chinei aproape ca s-au dublat in prima parte a acestui an.

In aceste conditii, surplusurile de marfuri de pe piata insumeaza in acest moment peste 46 de miliarde de dolari, comparativ cu suma de doar 23 de miliarde, inregistrata cu un an in urma. Excedentul comercial din China a atins insa o cifra-record si anul trecut, insumand 117 miliarde de dolari.

„Umflate, acestea vor duce la intensificarea divergentelor de pe piata si la aparitia unor decizii protectioniste luate impotriva exporturilor chineze, mai ales in SUA si in Europa”, a precizat Wang Qian, economist la JPMorgan Chase & Co., din Hong Kong, citat de Bloomberg.

In urma cu cateva zile, Statele Unite au impus deja taxe pe o parte din importurile provenite din China si i-au acuzat pe asiatici ca vor bombarda pietele cu exporturi de textile, electronice si jucarii.