Star Trek într-un spital de stat din România: uşi deschise cu talpa, ecrane LED pe tavan şi medicaţie automată

Star Trek într-un spital de stat din România: uşi deschise cu talpa, ecrane LED pe tavan şi medicaţie automată

Spitalul Judeţean Timişoara şi-a inaugurat noua secţie ATI, cea mai modernă din România, în care s-au investit 2,5 milioane de euro. Secţia concurează cu orice unitate medicală de top din lume

Cea mai modernă clinică ATI din țară s-a deschis joi la Spitalul Județean din Timișoara, după o renovare care a durat jumătate de an și a însumat o investiție de aproape 2,5 millioane de euro. Arată ca în filmele americane. Un spaţiu perfect izolat, cu uşi fără mânere, care se deschid cu butoane declanşate de picior, așezate puțin deasupra pardoselii, pentru a preveni transmiterea microbilor de pe mâini.

Clinica ATI up-gradată conține aparate moderne pentru monitorizarea complexã a pacienţilor, paturi cu dotări proprii, reţele noi de apă, electricitate, gaze medicinale sau aer condiţionat cu filtre antibacteriene, dar și un sistem de monitorizare centralizată a tuturor pacienţilor, care include și administrarea automată a medicației.

Grație sistemelor performante de aerisire și filtrare a aerului, la ATI vor putea fi ținuți sub supraveghere și pacienții cu transplant. În plus, deasupra fiecărui pat, pe tavan, este prins câte un monitor cu tehnologie led, pe care rulează imagini relaxante din natură (cer, flori etc), menite, spun medicii, să ofere un tonus pozitiv pacienților care ajung aici.    Pentru a se ajunge la aspectul de acum, vechea secție a fost reconstruită de la zero. Suma totală, cheltuită se ridică la aproximativ 2,5 milioane de euro. Investiția totală a CJ Timiș este de aproximativ un million de euro, 500.000 de euro au provenit din donațiile de la concertul „Împreună pentru viață”, iar restul a fost adunat de Fundația „Aurel Mogoșanu”, în urma acțiunilor de strângere de fonduri organizate de-a lungul timpului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prof. dr. Dorel Săndesc, șeful clinicii, spune că modernizarea s-a făcut pe bucăți: „Am făcut totul pe bucăţi, pentru că aşa am reuşit să obţinem banii. Anul trecut am prins peștele cel mare, fonduri guvernamentale pentru modernizare”.