Stânga ia avânt în America Latină

Stânga ia avânt în America Latină

Politicianul de extremă stânga, Mauricio Funes, care a făcut parte din fostul partid Marxist FMLN, a câştigat alegerile prezidenţiale din El Salvador, scrie BBC.

El l-a învins pe adversarul său conservator, liderul partidului Arena, Rodrigo Avila, care şi-a recunoscut înfrângerea în alegeri. Arena câştigase toate alegerile prezidenţiale de la sfârşitul războiului civil din El Salvador, în urmă cu 18 ani.

Funes s-a adresat câtorva mii de susţinători, spunând că trăieşte cea mai frumoasă zi din viaţa sa şi că este începutul unui nou capitol al păcii în ţara sa.Acuzat de adversarii săi că este o marionetă a preşedintelui venezuelean Hugo Chavez, Mauricio Funes a promis că va respecta instituţiile democratice din El Salvador.

FMLN a obţinut 51.3% din voturi, faţă de numai 48.7% cât a primit Arena. FMLN (Farabundo Marti National Liberation Front) a fost format la sfârşitul anilor '80 drept o organizaţie unită a celor cinci grupări de gherilă de stânga care luptau împotriva dictaturii militare susţinute de Statele Unite ale Americii. Gherilele şi guvernul au semnat un tratat de pace în 1992, când FLMN a devenit un partid politic legal.

Ne puteți urmări și pe Google News