Evenimentul Zilei > Actualitate > Spitalul din Constanța vrea să ascundă că pe litoral se moare din cauza caniculei
Spitalul din Constanța vrea să ascundă că pe litoral se moare din cauza caniculei

Spitalul din Constanța vrea să ascundă că pe litoral se moare din cauza caniculei

Alte cinci persoane au decedat în weekendul trecut la Spitalul Județean de Urgență Constanța după ce s-au prezentat cu diagnosticul de sindrom febril.

“Este vorba de persoane cu vârste cuprinse între 55 și 91 ani, ultima dintre ele fiind internată timp de șase zile, dar a murit sâmbătă, pe foaia de diagnostic fiind trecut tot sindrom febril”, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Constanța, Florian Stoian.
Toate persoanele decedate aveau boli asociate care s-au agravat probabil pe fondul expunerii la temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă. “La Secția Terapie Intensivă a fost internat și un sugar de 7 luni, cu convulsii și sindrom febril (temperatura corpului de peste 41 de grade Celsius) care a fost adus în stare gravă, dar acum este stabil”, a mai precizat Florian Stoian.
Restricții pentru presă
Toate aceste informații au fost obținute cu mare greutate, după ce presa a fost ținută la poartă timp de mai multe ore de agenții de pază ai spitalului. Paznicii au spus că au primit de la conducere sarcina să interzică accesul presei în spital. De fapt, nimeni nu trece de "zidul agenților de pază", nici măcar rudele bolnavilor, care sunt nevoite să cumpere medicamentele cerute de medici  pentru pacienți.
Managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, Dan Căpățană a declarat pentru Evz că restricția a fost discutată cu Consiliul de Administrație al insituției după ce s-ar fi primit mai multe reclamații verbale care au avut la bază “respectarea intimității pacientului și a actului medical în sine".
Reprezentanții Consiliului de Administrație al spitalului au negat însă o asemenea decizie.
“Nu am discutat așa ceva, dl. manager nu realizează că îngrădește dreptul la libera informație, populația trebuie informată, el este luat la întrebări de  ministerul sănătății pentru numărul mare de victime ale caniculei și consideră că în acest fel poate ascunde numărul real al pacienților”, a comentat reprezentantul președintelui Consiliului Județean Constanța în Consiliul de Administrație al spitalului, consilierul județean Laurențiu Marin, fost jurnalist.
“Rezultatele preliminare ale celor cinci autopsii vor fi prezentate cel mai târziu mâine dimineață”,  a anunțat dr. Florian Stoian.