Două dintre cele mai mari spitale din judeţul Timiş, Judeţeanul din timişoara şi Municipalul din Lugoj au ajuns în pragul colapsului.
Una dintre instituţii are probleme cu installaţiile electrice şi banii de recuperat de la CJAS, celalată e înglodată în datorii şi nu are resurse pentru plata salariilor.
Spitalul Municipal Lugoj a încheiat 2008 cu o datorie de 2,3 milioane de lei către furnizori. În acest context personalul nu a putut fi plătit, angajaţii primind, cu întârziere, doar 65% din leafa aferentă lunii decembrie, iar de al treisprezecelea salariu nici nu poate fi vorba.
„Din păcate, asigurarea salariilor angajaţilor nu pare să fie o preocupare importantă pentru conducerea unităţii”, a declarat primarul Francisc Boldea.
Edilul a primit numeroase sesizări de la medicii şi infirmierii angajaţi în spital. Toate converg spre realitatea unui prot management al unităţii.
„Externalizările serviciilor de asigurare a hranei bolnavilor şi de spălare a lenjeriei nu s-au dovedit eficiente. Spitalul are în prezent o datorie de 2.300.000 de lei, din care 300.000 de lei pentru aceste servicii externalizate”, a mai punctat edilul.
Cea mai mare unitate sanitară din judeţ reclamă o datorie de 6 milioane de lei, bani pe care, susţine managerul Avram Jecu, Spitalul Judeţean ar trebui să îi primească de la CJAS, ca urmare a pacienţilor trataţi. Pe lângă asta unitatea se confruntă cu defecţiuni severe ale instalaţiilor electrice.
Prizele din saloane nu mai funcţionează, spre disperarea pacienţilor care sunt obligaţi să trăiască rupţi de realitate: fără radiouri sau televizoare, cu telefoanele mobile descărcate, şi îngheţând de frig (coloanele de încălzire, în spital, sunt parţial în reparaţii) pentru că nu pot să folosească radioatoare electrice.
”Ne aşteptăm la ce e mai rău: Poate să cadă curentul în timpul unei operaţii sau cine mai ştie, în timp ce stai la dializă”, spune Maria P., una dintre paciente. Managerul, proaspăt PDL-ist, explică faptul că anul trecut au existat trei defecţiuni majore ale tabloului electric. El susţine că prizele s-au defectat din cauza pacienţilro care pun prea multe radiatoare în priză, din cauza frigului.