Procurorii i-au trimis în judecată, luni, pe Floricel Achim pentru trădare prin transmitere de secrete şi pe Marinov Zikolov, pentru spionaj. Informaţia a fost făcut publică de Parchetul instanţei supreme azi. Totodată, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, în stare de libertate a lui Mihai Fercheluc şi a lui Dragoş Petrişor, cei doi fiind acuzaţi de comiterea infracţiunilor de neglijenţă în păstrarea secretului de stat.

Procurorii au stabilit că, în perioada 2002 – 2008, Floricel Achim şi Marinov Zikolov au dezvoltat un sistem clandestin în baza căruia subofiţerul român procura din reţelele informatice ale unităţii militare unde îşi desfăşura activitatea informaţii secrete de stat sau documente ori date care, prin caracterul şi importanţa lor, fac ca fapta să pericliteze siguranţa statului român.

Acesta le transmitea cetăţeanului bulgar care, la rândul său, le înmâna reprezentanţilor statului Ucraina. Metoda de sustragere a documentelor folosite de Floricel Achim "era una relativ simplă, facilitată şi de neregulile existente în sistemul de protecţie a informaţiilor clasificate de la unitatea unde acesta îşi desfăşura activitatea", susţin procurorii.

Achim a periclitat siguranţa naţională

Conform datelor din rechizitoriu Zikolov accepta doar documete care erau clasificate cel puţin ca "secret", dar preferate erau cele codate ca "strict secret". Din aceasta ultima categorie fac parte informaţiile referitoare la frecvenţele radio, pe unde scurte, folosite de armată, detaliile spectrului electromagnetic folosit de MApN, adresele IP ale calculatoarelor folosite de Ministerul Apărării, dar şi parolele, tabele de codificare ale datelor, detalii organizatorice, profilul tuturor unităţilor militare de pe teritoriul Românie, detalii ale unităţilor militare considerate strategice şi codurile conducerii din Ministerul Apărării.

La toate aceste date, o terţă persoană din Ucraina a avut acces, până la momentul în care acţiunile lui Achim au fost descoperite şi blocate. Activitatea acestuia a desecretizat toate documentele calificate "secret" ale Divizia I Infanterie "Dacica"şi a oferit acces nelimitat, unor persoane din Ucraina la comunicaţiile armatei.

Militarii implicaţi în cauză vor fi cercetaţi de Parchetul Militar

În urma materialului probator administrat în cauză, procurorii au constatat că sustragerea se realiza în două modalităţi. Astfel, în timpul executării serviciului (24 de ore cu 72 de ore) subofiţerul avea acces la unul dintre calculatoarele unităţii şi sustrăgea informaţiile în mod direct, cu ajutorul unor suporţi de memorie externă. Pe de altă parte, el îşi crea oportunităţi de obţinere a informaţiilor militare din calculatorul lui Dragoş Petrişor (şeful său direct), utilizând parola şi contul de utilizator al acestuia din urmă.

În ceea ce priveşte faptele lui Mihai Fercheluc şi ale lui Dragoş Petrişor, probele administrate în cauză au condus la concluzia potrivit căreia aceştia, din neglijenţă, au încălcat normele legale privind lucrul cu documente "strict secret" şi, prin aceasta, au permis sustragerea de către Floricel Achim a unor documente clasificate.

Pe de altă parte, procurorii au dispus disjungerea şi declinarea cauzei în favoarea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, pentru cercetarea militarilor Costică Lupu, Adrian Mândroiu, Costel Munteanu şi Ovidiu Mihai Baba, puşi deja sub învinuire şi a făptuitorilor Aurel Chiriţă şi Nicolae Dohotaru, pentru neglijenţă în păstrarea secretului de stat.

Dosarul a fost trimis Curţii de Apel Bucureşti.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:13