Un spectacol de teatru de umbre şi lumini colorate, care explică iubirea în deplinătatea ei, "Amor omnia", se va juca gratuit, mâine seară, de la ora 20.30, în Piaţa Unirii din Timişoara. Evenimentul este o iniţiativă a Filialei timişorene a Serviciului de Ajutor Maltez din România şi a Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely", cu scopul de a strânge bani pentru sinistraţii din Moldova.
"Cei interesaţi de campania noastra de binefacere vor primi flyere în care li se va prezenta scopul acţiunii organizate şi felul în care pot sprijini proiectul, precum şi modul în care pot face donaţii", a declarat Ildiko Baranyi, preşedinta organizaţiei. Acţiunea are ca scop strângerea de fonduri pentru sinistraţii din Moldova, iar spectatorii sunt invitaţi să facă donaţii în urnele special amenajate în Piaţa Unirii sau în contul IBAN RO03BRDE360SV06150453600 – ajutor sinistraţi 2010. Spectacol de umbre
Reprezentaţia pune accentul pe limbajul vizual. "Este vorba de o producţie cu totul specială: un spectacol non-verbal şi metaforic, în care tema perpetuă a iubirii apare în diferite ipostaze, povestea bazându-se pe relaţia om-mediu", explică Katona Mihaly, purtătorul de cuvânt Al Teatrului Maghiar de Stat. Structura piesei este asemănătoare unui studiu muzical: mai multe scene scurte, care au la bază mişcarea, reliefând potenţialul de comunicare al corpului uman, fără cuvinte. Prin acest spectacol, actorii vor încerca să descopere toate faţetele iubirii, demonstrând că pentru a transmite mesajul şi emoţia acestui sentiment nu există bariere lingvistice.
Iubire bulgară
"Amor omnia" a fost a patra premieră a stagiunii 2008 - 2009 a Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely" din Timişoara, pusă în scenă de artiştii bulgari Peter Pashov şi Zheni Pashova. Ambii sunt profesori asociaţi ai Academiei Naţionale de Teatru şi Film din Sofia, iar Peter Pashov este şi managerul artistic al Teatrului de Păpuşi "Atelier 313" din capitala Bulgariei. Criticii de specialitate consideră că Peter Pashov este unul dintre liderii generaţiei mai tinere de regizori, care a contribuit la descoperirea noilor forme şi tipuri de păpuşi, dezvoltându-şi un limbaj teatral particular, prin care îşi exprimă viziunile folosind păpuşi, marionete şi corpul uman în relaţie cu diferite obiecte şi efecte scenice. Lumea vizuală "magică" de pe scenă va fi completată de muzica lui Cári Tibor, unul dintre cei mai buni compozitori de muzică teatrală din România.