Evenimentul Zilei > International > Specialiștii atenționează! Risc major de război nuclear
Specialiștii atenționează! Risc major de război nuclear

Specialiștii atenționează! Risc major de război nuclear

Potrivit experților ONU riscul ca armele nucleare să fie folosite a ajuns la cel mai ridicat nivel de după Al Doilea Război Mondial. Arsenalul marilor puteri nucleare s-a modernizat ca efect al competiției strategice.

Renata Dwan, director al Institutului de cercetare a dezarmării al ONU (UNIDIR), susține că statele care dețin puteri nucleare și-au modernizat arsenalul nuclear și că acest lucru este în principal un efect al competiţiei strategice dintre China şi Statele Unite, publică Reuters, potrivit libertatea.ro. 

De asemenea, acordurile tradiţionale privind controlul armelor sunt erodate ca urmare a apariției noilor tipuri de război și de grupurile armate şi forţele din sectorul privat precum și de noile tehnologii care au estompat linia dintre ofensiv şi defensiv. „Acesta este un apel general la recunoaştere – şi asta a lipsit cumva din presă – că riscurile unui război nuclear sunt deosebit de mari acum, şi riscurile folosirii armelor nucleare sunt mai mari acum decât oricând de la Al Doilea Război Mondial încoace”, a declarat Dwan la Geneva.

Tratatul privind interzicerea armelor nucleare a fost susţinut de către Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2017. Ţările care se opun vehement tratatului sunt Statele Unite, Rusia, precum şi alte state cu arme nucleare.