Evenimentul Zilei > International > Spania se retrage din Kosovo
Spania se retrage din Kosovo

Spania se retrage din Kosovo

Ministrul spaniol al Apărării, Carme Chancon, a anunţat astăzi retragerea celor 630 de militari spanioli aflaţi în Kosovo, sub mandat ONU.

Potrivit presei spaniole, ministrul a precizat că misiunea lor a fost îndeplinită, urmând ca retragerea să se facă până la începutul verii.

Contingentul spaniol este detaşat în vestul Kosovo, sub comandament italian.

Spania este una din cele cinci ţări ale Uniunii Europene care nu au recunoscut Republica Kosovo, teritoriu aflat în sudul Serbiei, care şi-a proclamat unilateral independenţa pe 17 februarie 2008.

În plus, premierul spaniol, José Luis Rodriguez Zapatero a întărit această poziţie cu ocazia unei vizite oficiale la Madrid, a preşedintelui sârb Boris Tadici.

"Poziţia Spaniei faţă de proclamarea unilaterală a independenţei teritoriului Kosovo este deja cunoscută:  nu o recunoştem şi ne vom menţine părerea şi în viitor", a declarat Zapatero, asigurând că Spania va face tot posibilul ca Serbia să se integreze în UE.

Dintre cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, 22 au recunoscut deja Kosovo, dar cinci – Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania – au refuzat să o facă, din solidaritate cu Serbia sau pentru că au încercat să nu gireze un precedent, din cauza riscurilor de secesiune de pe teritoriile proprii.

Citiţi şi: Suntem cei mai buni vecini ai Serbiei

Sursa: AFP

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: