Evenimentul Zilei > International > Decizie de ultimă oră la Curtea Regală. Scandalurile repetate au umplut paharul. „Mă retrag complet din viaţa publică”
Decizie de ultimă oră la Curtea Regală. Scandalurile repetate au umplut paharul. „Mă retrag complet din viaţa publică”

Decizie de ultimă oră la Curtea Regală. Scandalurile repetate au umplut paharul. „Mă retrag complet din viaţa publică”

La cinci ani după ce a abdicat în favoarea fiului său, regele Felipe al VI-lea, fostul rege al Spaniei, Juan Carlos a luat hotărârea ca, începând cu data de 2 iulie să se retragă complet din viaţa publică.

„Cred că a venit momentul să deschid o nouă pagină în viaţa mea şi să mă retrag complet din viaţa publică", a declarat fostul monarh, în vârstă de 81 de ani, într-o scrisoare adresată fiului său, Felipe, 51 de ani.

 

După 39 de ani pe tronul Spaniei, Juan Carlos a semnat la 18 iunie 2014 abdicarea sa, potrivit agerpres.ro

În ultimii ani de domnie, Juan Carlos a fost implicat în mai multe scandaluri  care i-au afectat popularitatea.

Episodul cel mai grav a fost scandalul de corupţie în care au fost implicaţi fiica sa cea mică, Cristina, şi ginerele său Inaki Urdangarin, închis de aproape un an pentru deturnare de fonduri.

Un alt episod din viaţa fostului rege, care a iritat opinia publică a fost în legătură cu relaţia sa extraconjugală cu aristocrata de origine germană Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

De la abdicarea sa în iunie 2014, Juan Carlos I a participat la ceremonii oficiale şi la diverse evenimente publice, cea mai recentă fiind o coridă pe 15 mai în Plaza de Las Ventas, în Madrid, pentru târgul San Isidro.