Acesta este rezultatelor auditelor externe şi independente, efectuate de companiile de consultanţă Oliver Wyman şi Roland Berger, şi prezentate joi la Madrid de subguvernatorul Băncii Spaniei, Fernando Restoy.

Valoarea rezultată în urma auditului de a aproape două ori mai mică decât aceea pe care Eurogrupul a anunţat că o poate furniza Spaniei, respectiv 100 de miliarde de euro.

Subguvernatorul Băncii Spaniei a indicat că auditele efectuate de cele două companii de consultanţă au luat în considerare 14 grupuri bancare, care reprezintă 90% din sectorul bancar spaniol, iar perioada în care va fi nevoie de sumele estimate este de trei ani, între 2012-2014.

Băncile spaniole aflate în dificultate – dintre care fac excepţie cele trei mari bănci spaniole, Santander, BBVA şi CaixaBank – vor avea nevoie de suma totală maximă de 62 de miliarde de euro pentru recapitalizare, în cazul unei deteriorări semnificative a situaţiei economice, adică o scădere de 6,5% a PIB-ului până în 2014 şi o cădere cu 60% a preţului locuinţelor.

El a precizat că până şi în acest caz, suma totală de 100 de miliarde de euro pe care a anunţat Eurogrupul că o poate furniza sectorului bancar spaniol reflectă o marjă suficientă de eroare.