Evenimentul Zilei > Justitie > Înalt funcționar din Camera Deputaților, judecat pentru mită
Înalt funcționar din Camera Deputaților, judecat pentru mită

Înalt funcționar din Camera Deputaților, judecat pentru mită

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Constanţa au trimis în judecată trei indivizi, printre care și pe Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor. Cei trei sunt acuzați de trafic de influență după ce au cerut 2 milioane de lei pentru a determina cinci primării din Constanța să plătească unei firme lucrările executate în urmă cu doi ani.

În cursul lunii noiembrie 2011, Eugeniu Mija, Realini Lupşa şi Nicolae Vasilescu, au cerut de la reprezentantul unor societăţi comerciale 2.000.000 de lei, reprezentând 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa.
Banii au fost ceruți pentru ca cei trei să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa pe care să îi determine să dispună achitarea către denunţător a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 de lei. Cele două milioane urmau a fi împărţite între cei trei.
Mii de euro pentru șeful CJ Constanța
De asemenea, pe 10 ianuarie 2012, Eugeniu Mija a cerut de la denunţător suma de 20 mii de euro, pe care ulterior a redus-o la 15.000 de euro, pentru a interveni pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, şi pentru a-l determina pe acesta să deblocheze fondurile necesare achitării aceloraşi datorii către firmele denunţătorului. Pe 6 februarie 2012, Mija a primit de la denunţător 15.000 de euro, moment în care a fost prins de procurori. procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante.
Șeful departamentului și casa de vacanță
Potrivit ultimei declarații de avere, Vasilescu și-a cumpărat anul trecut o casă de vacanță de 240 de metri pătrați, are o colecție filatelică în valoare de 11.000 de euro, are o datorie de 100.000 de euro la bancă pentru o perioadă de 20 de ani și a câștigat un salariu anual de 53.000 de lei.