Evenimentul Zilei > Justitie > Soţii judecători Bârsan ameninţă cu procese CSM, dacă nu le revocă percheziţia!
Soţii judecători Bârsan ameninţă cu procese CSM, dacă nu le revocă percheziţia!

Soţii judecători Bârsan ameninţă cu procese CSM, dacă nu le revocă percheziţia!

Singurul judecător român la CEDO, Corneliu Bârsan, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o scrisoare prin care cere, nici mai mult, nici mai puţin, revocarea, cu efect retroactiv, a hotărârii Consiliului prin care s-a aprobat percheziţia de la domiciliul soţiei sale, Gabriela Victoria Bârsan, judecătoare la Inalta Curte.

În cererea judecătorului se specifică faptul că el îndeplineşte funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), că la adresa din cartea de identitate domiciliază şi soţia sa şi că, în concluzie, beneficiază de imunitate diplomatică şi consoarta. "Judecătorii CEDO, atât în ceea ce îi priveşte, cât şi în ceea ce priveşte soţii (soţiile) lor, se bucură de privilegiile şi imunităţile acordate, conform dreptului internaţional, trimişilor diplomatici", se arată în cererea lui Bârsan.
El continuă cu precizarea că, în cazul în care nu va fi luată în seamă această petiţie, va da în judecată CSM, "cât şi a persoanelor vinovate, solicitând anularea actului ilegal, precum şi obligarea solidară la despăgubiri. Îmi rezerv de asemenea dreptul de a formula plângere penală", se mai arată în înscrisul lui Bârsan, semnat 10 octombrie 2011.

Răspunsul CSM

Direcţia legislaţie din cadrul CSM consideră că nu poate revoca o percheziţie efectuată deja şi că nu este treaba secţiei pentru judecători să verifice "existenţa imunităţii şi a privilegiilor instituite prin acte normative de care se prevalează domnul judecător Corneliu Bârsan".
Inspectorii Consiliului mai consideră că "imunitatea la care face referire domnul judecător Corneliu Bârsan este distinctă de protecţia magistratului reglementată de Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, neputând să facă aprecieri asupra imunităţii care se invocă de către domnul judecător Corneliu Bârsan sau invers", se arată în punctul de vedere al CSM.
Acesta urmează a fi discutat şi votat în şedinţa de plen din data de 18 octombrie.

Acuze grave

Pe 6 octombrie 2011, procurorii DNA au cerut avizul CSM pentru efectuarea a două percheziţii la locuinţele judecătoarelor Gabriela Bârsan şi Iuliana Puşoiu, magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. După obţinerea avizului şi efectuarea percheziţiilor, faţă de cele două judecătoare a început urmărirea penală, sub acuzaţia de trafic de influenţă, după ce ar fi primit mai multe bunuri de la afaceristul Gabriel Chiriac, pentru a da soluţii favorabile în procesele pe care acesta le avea pe rolul instanţei.