Evenimentul Zilei > International > George Soros versus Benny Steinmetz: Luptă pentru 10 miliarde de dolari
George Soros versus Benny Steinmetz: Luptă pentru 10 miliarde de dolari

George Soros versus Benny Steinmetz: Luptă pentru 10 miliarde de dolari

Compania BSGR, controlată de magnatul israelian Beny Steinmetz (cunoscut în Romania din cauza implicării sale în dosarul retrocedării Fermei Baneasa) l-a dat în judecată pe miliardarul George Soros, susținând că a suferit pierderi de cel puțin 10 miliarde de dolari survenite ca urmare a campaniei de defăimare orchestrată de acesta. În urma acestei campanii de defăimare, BSGR pierdut drepturile de exploatare a unui depozit de minerale ferose din Guineea Conakry cât și alte oportunități de afaceri în întreaga lume.

 George Soros este acuzat că ar fi finanțat firme de avocatură, organizații non-guvernamentale, detectivi privați și structuri guvernamentale din Guineea într-un efort concertat, pentru a se asigura că BSG Resources Ltd. va pierde drepturile asupra depozitului minier Simandou, au declarat cei de la BSGR într-o plângere depusă săptamâna trecută în fața unei instanțe federale din Statele Unite,relatează jurnaliștii de la Bloomberg.

 

BSGR a afirmat că deține dovezi, între care și un e-mail trimis de către unul dintre conducătorii grupului de firme al lui Soros din New York, care demonstrează complotul dintre conducerea statul african și oamenii lui Soros în privința poziției acestora față de grupul de firme BSGR în jurul contractului asupra zăcământului minier. BSGR spun că dețin și informații de la un număr de martori care au afirmat că Soros ar fi cerut personal ca grupul de firme BSGR să nu poată opera zăcămantul de la Simandou

„Puterea financiară a lui Soros i-a conferit acestuia o mare influență asupra guvernului statului Guineea, pe care a folosit-o în scopul subminării activităților lui Steinmetz în Guineea", este expus în plângerea celor de la BSGR. Soros a fost motivat „numai de răutate, deoarece nu are niciun interes economic în Guineea", este arătat în plângerea celor de la BSGR.

Depozitul de fier de la Simandou este cotat de către experții din domeniul minier ca fiind cel mai bogat zăcământ de minereu de fier neexploatat din întreaga lume. Acesta a fost obiectul unor alte războaie juridice dintre giganții minieri ai planetei. Grupul de firme Rio Tinto (una dintre cele mai mari companii miniere ale planetei) l-a dat în judecată pe Steinmetz, acuzând-ul că BSGR a conspirat împreună cu gigatul minier brazilian Vale pentru a-și însuși drepturile asupra acestui depozit. Această plângere a celor de la Rio Tinto a fost respinsă în 2015 de către un judecător federal din New York.

Avocați BSGR au cerut miliarde de dolari despăgubiri de la Rio Tinto în decembrie anul trecut, după ce Rio Tinto a anunțat că a informat autoritățile americane de efectuarea unei plăți pentru un contract de consultanță în valoare de 10,5 milioane de dolari americani unui prieten al președintelui Guineei, Alpha Conde.

"Pentru Soros, succesul lui Steinmetz, precum și faptul că acesta promovează activ viața, mediul de afaceri și cultura israelienă sunt un lucru de blamat", se arată în plângerea BSGR. „De asemenea, Soros este cunoscut pentru vechea sa ură împotriva statului Israel” mai spun cei de la BGSR.

 

Reacția lui Soros nu a întarziat să apară : „Afirmațiile din plângerea BSGR sunt frivole și complet false", a declarat Michael Vachon, purtătorul de cuvânt al lui Soros, într-o declarație trimisă prin e-mail jurnalistilor de la Bloomberg. El spune că procesul este „o încercare disperată de relații publice cu scopul de a se înlătura atenția de la problemele legale ale BSGR în diferite țări”.

 

Purtatorul de cuvânt al lui Steinmetz nu a întârziat să răspundă: „Acuzațiile aduse se referă la multe încălcări ale regulilor de drept. BSGR face ceea ce este necesar ca cei responsabili să fie trași la răspundere". În plângerea lor, avocații lui Steinmetz susțin faptul că Soros este condus în acțiunile sale împotriva lui Steinmetz de ranchiună, care iși are originea în 1998, atunci când Soros a pierdut o afacere în Rusia în fața lui Stenmetz, cât și de ura sa față de statul evreu.
Cazul este BSG Resources (Guinea) Ltd. împotriva Soros, 17-cv-02726, Curtea Districtuală din S.U.A., New York (Manhattan).

 

 

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: