Sorin Ovidiu Vîntu: „Ideea falimentului mă sperie”

Sorin Ovidiu Vîntu: „Ideea falimentului mă sperie”

După ce a aplicat reduceri drastice de salarii în trustul Realitatea-Caţavencu, Sorin Ovidiu Vîntu, patronul grupului de presă, pune eşecul pe seama guvernului şi a crizei mondiale.

Dacă, la sfârşitul anului trecut, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu declara, pentru EVZ, că Grupul Realitatea-Caţavencu (GRC) se află „pe investiţii” timp de trei ani, aşadar nu va fi afectat de criza economică decât dacă aceasta durează mai mult, evoluţiile ulterioare au infirmat viziunea optimistă a „bossului” GRC.

Conform unei circulare emise pentru Grupul Realitatea-Caţavencu, acesta a luat decizia reducerii drastice a salariilor din trust: 50% pentru salariile de la top şi middle management, precum şi pentru salariile mai mari decât „normalul” fiecărui departament, iar pentru cei mai „modeşti”, o reducere minimă de 10%. Grila de reducere se aplică tuturor angajaţilor GRC. Cel mai grav afectate, atât financiar, cât şi „moral”, sunt „vedetele” postului Realitatea TV.

„Schimbare radicală”

GRC a fost singurul trust de presă care, în primăvară, atunci când trustul Intact şi alte concerne procedau la micşorări salariale, iar alte publicaţii concediau masiv, a efectuat o indexare de 11% a salariilor, pentru a ţine pasul cu inflaţia, dând astfel un semnal subordonaţilor că totul este în ordine. Contactat de EVZ, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu explică: „S-a schimbat un guvern, a venit altul. Ştiu ce am declarat, dar după şase luni am decis că nu există o altă posibilitate. Sigur că-i vorba despre prestaţia guvernului, e vorba despre prestaţia conducerii ţării, e vorba despre evoluţia crizei mondiale pentru România. Situa ţia economică s-a modificat dramatic din toamna trecută până astăzi”.

Corina Drăgotescu şi-a anunţat deja, neoficial, intenţia de a demisiona. Piaţa spunea că şi Robert Turcescu ar fi în această situaţie, dar el infirmă zvonul, spunând că nu se numără printre mercenarii care părăsesc o corabie în derivă: „Mi s-a aplicat deja această reducere, nu mai am ce să mai aştept. Sunt legat de acest post, la a cărui construcţie am participat. Nu sunt dintre cei care părăsesc corabia când vin valurile. Singurul loc în care plec este în concediu”.

Salarii de 1.000 de lei

Vestea cu adevărat dezastruoasă a venit însă în cursul zilei de ieri pentru angajaţii ziarului „Cotidianul”, care aşteptau să intre în biroul directorului editorial Doru Buşcu şi să li se comunice procentul între 10 şi 50% cu care le vor fi tăiate salariile. Îi aştepta cu totul altceva: la aproximativ o jumătate dintre jurnaliştii angajaţi, 36-37 dintr-o echipă totală de 70 (conform surselor EVZ, deşi Doru Buşcu lansează pentru paginademedia. ro un număr de 23-24), li s-a făcut următoarea ofertă: salarii de 10 milioane de lei vechi şi trecere exclusiv pe on-line. Niciun departament nu este scutit de aceste „oferte”: la secţia sport, din cinci oameni rămân doi, la economic, din zece dispar trei, la cultură rămân doi.

Şefii de la „Cotidianul” spun că ziarul îşi va păstra cele 16 pagini în care apare la momentul actual, dar dintre acestea 6-8 vor fi dedicate comentariilor, analizelor, opiniilor. Doru Buşcu a explicat pentru EVZ acest concept: „Nu este nicio restructurare, fiindcă absolut nimeni nu a fost dat afară; o treime dintre angajaţi au fost trecuţi pe on-line, cu 10 milioane pe cartea de muncă. În ce priveşte componenta editorială, noua formulă va pune mai mare accent pe secţiunea de comentarii şi analize, între 6 şi 8 pagini. În paginile rămase, vor fi tratate toate domeniile, mai puţin paginile de sport, care vor dispărea”.

Un test de cultură generală

Şi jurnaliştilor de la „Academia Caţavencu”, cei mai vechi din trust, li se va aplica reducerea salarială - în medie cu 30% - începând din această lună. Pentru angajaţii de la televiziunea Realitatea, necazurile nu se opresc odată cu tăierile de până în 50%: sâmbătă sunt convocaţi la o „testare profesională”, pe teme de „cultură generală, cunoştinţe profesionale şi gramatica limbii române”. „Prezenţa obligatorie! Să aveţi pix la voi”, comunică, într-un mail intern, redactorul-şef Cristian Coman, care insistă că scopul testului nu este de a se umbla la salarii, ci de a „continua pregătirea profesională” a angajaţilor.

Zile negre în presă

Criza loveşte şi alte publicaţii: Alexandru Racoviceanu, redactorul- şef al ziarului „Gardianul”, a confirmat că are o întârziere la plata salariilor - restante din 15 iunie -, dar a promis că le va plăti oamenilor drepturile cuvenite în următoarele zile. „România liberă”, aflată de câţiva ani într-o permanentă „criză”, este nevoită să-şi recalculeze iar costurile: renunţă la ediţia de sâmbătă, care devine ediţia de vineri (format mic, care înglobează şi tradiţionalul supliment „Aldine”), iar angajaţii, cărora li se şi reduc salariile, sunt trimişi în concediu fără plată timp de o săptămână în fiecare lună.

EXPLICAŢII

„Nu vând nici arme, nici droguri”

Oana Dobre După ce ani întregi a tolerat pierderile trustului Realitatea- Caţavencu, mogulul Sorin Ovidiu Vîntu a decis să taie în carne vie: salarii reduse drastic, disponibilizări de personal. Într-un interviu acordat EVZ, Vîntu îşi explică decizia, afirmând că „pierderile au depăşit limita bunului-simţ”. El se declară înspăimântat de ideea falimentului, dar afirmă că nu se pune problema ca afacerile sale să se prăbuşească total.

EVZ: Există o legătură între evoluţia politică şi acest moment delicat prin care trece trustul dumneavoastră? Sorin Ovidiu Vîntu: Sigur că există. Guvernul a anunţat mai întâi un excedent bugetar de 0,5, apoi 0, apoi un deficit de -4, acum de -8. Evident că şi această companie este afectată. Atunci când s-a schimbat guvernul şi a venit această majoritate PSD-PDL, mi-am făcut şi eu speranţe că lucrurile se vor îndrepta, iar aceste speranţe mi-au fost înşelate.

Totuşi, Realitatea-Caţ aven cu a fost dintotdeauna în pierdere, iar dv. aţi fost dispus să toleraţi pierderile. Acum operaţi scăderi dramatice de costuri. Am decis acest lucru în momentul în care pierderile au depăşit limita bunului-simţ.

Ar putea fi un semnal că şi celelalte afaceri ale dumneavoastră merg în pierdere. Vă apropiaţi de o prăbuşire financiară? Afacerile mele au suişuri şi coborâşuri. E normal, pentru că nu vând nici arme, nici droguri. Ideea falimentului mă înspăimântă, dar nu se pune problema. Acum, am luat măsurile pe care orice om cu mintea întreagă le-ar fi luat.

Urmează un moment mediatic extrem de important: alegerile prezidenţiale. Trustul Realitatea-Caţavencu va intra în această campanie cu resurse vizibil diminuate... Da, dar cu o dorinţă de luptă intactă şi cu oameni care muncesc nu doar pentru salariu şi care am încredere că nu vor renunţa.

Una dintre vedetele postului Realitatea TV, Corina Dragotescu, a anunţat deja că demisionează din cauza reducerilor salariale. Nu pot să comentez astfel de decizii. Fiecare are libertatea să facă ce vrea. Vedeţi dumneavoastră, banii se obţin greu şi se păstrează şi mai greu.

PROCES

SOV îi cere lui Băsescu daune de un milion de euro

Sorin Ovidiu Vîntu mai are, zilele acestea, un alt adversar: pe preşedintele Traian Băsescu, căruia îi cere în tribunal un milion de euro. Vîntu l-a dat în judecată pe Băsescu pentru afirmaţiile pe care şeful statului le-a făcut într-o emisiune difuzată de postul B1.

„Vîntu nu pune semnături pe unde ia banii şi intră în puşcărie alţii, ca Ioana Maria Vlas etc. Vîntu a avut grijă să ducă cei peste 60 de milioane de dolari luaţi în luna noiembrie, dintr-un TVA incorect rambursat, în Cipru sau să-i bage în trustul Realitatea Caţavencu”, a afirmat preşedintele. Sorin Ovidiu Vîntu a refuzat să comenteze public acest proces. Întrebat de EVZ dacă disputa în justiţie nu ar putea influenţa politica editorială a trustului său media, afaceristul a răspuns: „Nu are nicio legătură. Asta este strict problema mea”. (Oana Dobre)

"Pierderile au depăşit limita bunului simţ. (... ) Am luat măsurile pe care orice om cu mintea întreagă le-ar fi luat.", Sorin Ovidiu Vîntu, patronul Trustului Realitatea-Caţavencu

Ne puteți urmări și pe Google News