"Am luat-o de două ori peste bot, a treia oară o să ştiu să mă feresc. Sigur voi câştiga, altfel ce mai căutam să încurc lumea", a declarat Sorin Oprescu, la Realitatea.

Doctorul Oprescu este conştient de handicapul candidaturii sale ca independent şi de costurile de campanie. Cu toate acestea el spune că nu se teme de contracandidatul său de la PSD, Cristian Diaconescu. "Diaconescu e un om serios, un jurist bun, un diplomat bun, va face faţă campaniei, dacă nu va învăţa", consideră Oprescu.

Pe de altă parte, candidatul PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, spune că nu îi e frică de contracandidatul Oprescu, ci de doctorul Oprescu.

Iliescu: Rămân cu tot sufletul alături de Sorin Oprescu

Subiectul candidaturii lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, ca independent, nu putea fi ocolit la festivitatea de lansare a candidaţilor PSD pentru alegerile locale. Unii îl regretă şi chiar îi acordă şanse, în timp ce alţii cred că fără PSD, Oprescu nu reprezintă un pericol în competiţia pentru Primăria al Capitalei.

La festivitate, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu a ascuns că a rămas cu sufletul alături de Sorin Oprescu. Liderul Mircea Geoană i-a transmis că mai speră în împăcare. În schimb, Marian Vanghelie a prezis că, în turul doi, bătălia se va da între Sorin Oprescu şi Cristian Diaconescu.

"Rămân cu tot sufletul alături de el. Păcat că pierdem astfel de oameni", a spus Ion Iliescu, cel care a susţinut sus şi tare că Oprescu ar fi fost cea mai bună variantă a partidului în cursa pentru Primăria Bucureştiului.

"E un om în toată firea şi îşi decide cursul carierei după cum doreşte. Cred cu tărie că e un om lucid şi loial partidului şi se va mai gândi. (…) Telefonul meu funcţionează", a declarat Mircea Geoană, preşedintele PSD.

"Eu cred că va fi o finală Diaconescu-Oprescu", este de părere Marian Vanghelie, preşedinte PSD Bucureşti.

În schimb, vicepreşedintele Vasile Dâncu nu-i dă nicio şansă lui Sorin Oprescu. "Sorin Oprescu nu va candida pentru alegeri, pentru că, în afara partidului, nu are nicio şansă. (…) Se va întoarce în partid ca fiul risipitor", consideră acesta.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 13:16

Oprescu este aşteptat cu demisia la PSD

Sorin Oprescu a început să-şi numere semnăturile de susţinere pentru candidatura independentă la Capitală.

De ieri, a primit autorizaţie din partea Primăriei Generale să-şi amplaseze corturi pentru strângerea de semnături. Adriean Videanu i-a dat aprobarea pentru 10 locuri, din cele 30 cerute.

Oprescu a renunţat să mai facă sondaje, motivând că strângerea de semnături este „cel mai bun sondaj“. În funcţie de acest test, Doctorul va decide dacă are şanse la primărie sau nu.

Sorin Oprescu şi-a însoţit anunţul privind candidatura cu promisiunea că va demisiona din partid. „Este firesc, este colegial şi este una dintre condiţiile să candidez independent“, a motivat el decizia. Una dintre variantele sale era să meargă ieri-seară la şedinţa Consiliului Naţional al PSD şi să-şi anunţe acolo decizia. O altă variantă era să amâne acest gest până la finalizarea campaniei de strângere de semnă turi.

Demisia lui Oprescu era doar o formalitate, dat fiind că şi-a anunţat deja intenţia. În plus, liderii PSD, nemulţumiţi de hotărârea sa de a candida, îl consideră în afara partidului. „Prin această candidatură s-a situat în afara partidului“, a declarat Cristian Diaconescu. Totuşi, ei nu-l exclud, dar aşteaptă să plece singur. „Nu se pune problema excluderii“, a declarat Mircea Geoană. Liderii PSD au sperat până în ultimul moment ca Doctorul să se răzgândească.

„Dacă candidează, nu dă dovadă de inteligenţă“, spunea Miron Mitrea, şeful de campanie al PSD. Chiar şi ieri, Mircea Geoană spunea că speră ca Oprescu „să fie suficient de lucid şi loial partidului care l-a crescut şi l-a format“. Preşedintele PSD s-a declarat convins că Oprescu va eşua cu candidatura la primărie. „A mai candidat de două ori şi a pierdut“, a comentat el cu ironie.

Diaconescu nu renunţă

„Va trebui să înving mai mulţi candidaţi“, a comentat senin candidatul oficial al PSD, Cristian Diaconescu, anunţul lui Sorin Oprescu privind intrarea în cursa pentru primărie. Diaconescu este decis să nu renunţe. „Nu mă retrag. De ce să mă retrag? Merg înainte“, s-a arătat el hotărât. În sprijinul său a sărit preşedintele PSD, Mircea Geoană. „Cristian Diaconescu porneşte cu prima şansă“. Situaţia nu este aşa de roz, dat fiind că şi Diaconescu, şi Oprescu se vor bate pe acelaşi electorat al PSD.