UPDATE Sorin Dimitriu, Gabriel Mihuț și Gabriela Dumitriu vor fi cercetați în libertate. Ințial, instanța a decis că se va pronunța în acestă cauză peste o zi.
În timp ce șeful CCIB s-a internat, colegii de muncă, respectiv directorul Gabriel Mihuț și consiliera Gabriela Dumitriu așteptau decizia a trei judecători la recursul DNA. În urmă cu cinci zile, Tribunalul București a decis să-i cerceteze pe cei trei în stare de libertate, considerând că nu există suficiente probe pentru arestarea lor.
Pentru început a vorbit procurorul despre acuzele Direcției. Acesta, în loc să desființeze argumentele tribunalului care a decis ca cei trei să fie cercetați în libertate, reprezentantul DNA s-a rezumat a citi din referatul procurorilor întocmit acum cinci zile, fapt remarcat și de judecători. A urmat la cuvânt Gabriel Mihuț. A arătat că nu a constrâns niciun coleg să doneze din salariu și nici nu a amenințat pe nimeni cu concedierea în caz că nu sponsorizează instituția și că întotdeauna a urmărit interesul CCIB.
Lupul paznic la oi
Imediat, intervine avocatul cardiacului Dimitriu, Gabriela Ghiță, fost procuror adjunct al României și condamnat în primă instanță pentru fapte de corupție. Aceasta depune un proces verbal al colegiului director al CCIB prin care s-a luat decizia ca de site-ul instituției să nu se mai ocupe specialiștii Camerei și, implicit, sancționarea acestora.
DNA replică și arată că acest document a fost antidatat deoarece nu a fost descoperit în timpul percheziției de acum șase zile și a fost cerut în mod special de la conducerea CCIB. Procurorul continuă cu un exemplu de angajată care s-a întors din concediu de maternitate și căreia i s-a pus în vedere că trebuie să semneze contractul de sponsorizare altfel ”nu mai lucrează pe proiecte”.
Taxare cu 95 procente
Un alt colaborator a declarat la DNA că a depus plângere în condițiile în care i s-a cerut ca sponsorizare chiar 90 – 95 % din valoarea salariului. În continuare, procurorul a cerut arestarea celor trei deoarece au posibilitatea de a influența martorii, pentru că în așa numitele contracte de sponsorizare nu erau trecute destinația sumelor și că inculpații pot ”fabrica” prin antedatare documente, care să ducă în eroare anchetorii.
În replică, Ghiță a susținut că CCIB nu este o instituție bugetară, că nu există probe pentru acuzația de șantaj la adresa lui Dimitriu și că reținerera clientului său a fost un spectacol, în realitate vechiul cardiac Sorin Dimitriu fiind doctor și membru al Academiei Române, ”fiind reținut un intelectual”, ca în anii ‘50.
Motive de cercetare în libertate: vârsta și copiii
Avocatul lui Mihuț a arătat că decizia sancționării speciliștilor IT din instituție a fost luată în ședința din 20 decembrie anul trecut și că la acest moment se face referire și într-o înregistrare a DNA, lucru care confirmă, în opinia avocatului că respectiva ședință chiar a avut loc. În ultimul cuvânt, Mihuț a ținut să precizeze că are 61 de ani, are un copil și că de 40 de ani lucrează în sistemul financiar.
A început să înșire toate funcțiile de conducere pe care le-a ocupat și în legătură cu ședința de sfârșit de an a precizat că în declarația dată la DNA a greșit data la care s-a ținut. La rândul ei, consiliera fostului șef al FPS, Gabriela Dumitriu, a cerut judecătorilor să țină cont de faptul că nu a mai avut probleme cu legea și că are doi copii.
Reținuți după aranjamente cu bani europeni
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Sorin Dimitriu, consilierul acestuia, Gabriela Dumitriu şi directorul general al instituţiei, Gabriel Mihuţ, au fost reţinuţi în urmă cu o săptămână de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj şi abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor, în perioada iunie 2010 – martie 2012, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Sorin Petre Dimitriu, în asociere cu alte persoane cu funcţii de conducere în cadrul aceleiaşi instituţii, între care Gabriel Dan Mihuţ şi Gabriela Dumitriu, au constrâns opt angajaţi ai instituţiei, prin ameninţarea cu încetarea contractului de muncă, să dea lunar o sumă de bani cuprinsă între 30 şi 70 la sută din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum şi să semneze, lunar, un înscris intitulat "contract de sponsorizare" cu instituţia, având ca obiect aceste sume de bani. Până în prezent s-a stabilit că sumele reţinute nejustificat totalizează peste 300.000 de lei.