Evenimentul Zilei > Actualitate > Sondaj IRES: Traian Băsescu deține puterea reală în România
Sondaj IRES: Traian Băsescu deține puterea reală în România

Sondaj IRES: Traian Băsescu deține puterea reală în România

Românii consideră că preşedintele ţării are cea mai mare putere reală în România, relevă un sondaj de opinie al IRES dat astăzi publicității.

Potrivit studiului sociologic, 46% dintre respondenţi consideră că şeful statului deţine puterea reală în România. El este urmat de oamenii de afaceri, cu 14%, de ”baronii” locali (10%), şi de serviciile secrete, cu 9%. Premierul este cotat cu 4%, la fel ca proprietarii unor trusturi de presă.

"Participanţii la studiu sunt de părere că preşedintele este cel care deţine puterea reală în România (46% – procent în scădere cu 8 puncte faţă de decembrie 2010)", a menţionat preşedintele IRES, sociologul Vasile Dâncu.
Legislativul, instituția cu cea mai redusă cotă de încredere

Parlamentul este instituţia în care românii au cea mai scăzută încredere, urmată de Guvern şi de Preşedinţie, potrivit aceluiași sondaj de opinie realizat de IRES.Conform cercetării sociologice, 92% dintre cei chestionaţi au puţină şi foarte puţină încredere în Parlament, în timp ce 8% au multă şi foarte multă încredere. În privinţa guvernului, 86% dintre respondenţi spun că au puţină şi foarte puţină încredere, iar 14% au multă şi foarte multă încredere, iar în cazul preşedinţiei, 80% au puţină şi foarte puţină încredere, faţă de 20% care spun că au multă şi foarte multă încredere.De cealaltă parte, Armata este instituţia care se bucură de cea mai mare încredere: 35% puţină şi foarte puţină şi 62% multă şi foarte multă.Celelalte instituţii evaluate în privinţa încrederii sunt DNA (62% puţină şi foarte puţină încredere, 34 multă şi foarte multă), băncile (61% – 35%), justiţia (73% – 25%), poliţia comunitară (67% – 30%), SIE (50% – 41%), SRI (51% – 43%), Jandarmeria (53% – 44%), Poliţia (66% – 31%).Sondajul IRES a fost realizat în perioada 19-20 martie, pe un eşantion de reprezentativ de 1.446 de subiecţi, cu o marjă de eroare de ±2,6%.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: