Evenimentul Zilei > Politica > SONDAJ IRES. 50% dintre români consideră că ţara noastră merge într-o direcţie bună
SONDAJ IRES. 50% dintre români consideră că ţara noastră merge într-o direcţie bună

SONDAJ IRES. 50% dintre români consideră că ţara noastră merge într-o direcţie bună

Potrivit unui sondaj IRES realizat în perioada 19-20 decembrie, 50% dintre români consideră că direcția în care merge ţara noastră este bună, în timp ce 36% au apreciat că este greșită.

Mai mult, 68% dintre respondenți anticipează că, în acest an, în România va avea loc o creștere economică și alți 67% anticipează creşterea investiţiilor străine în ţara noastră.

În plus, 49% cred însă că nivelul de trai din țara noastră va crește și o treime dintre intervievați sunt de părere că va rămâne la fel, iar 17% consideră că va scădea.

Românii sunt totuşi mai rezervaţi atunci când anticipează situaţia lor economică din 2015: doar 43% consideră că veniturile lor vor creşte în noul an, în timp ce 39% cred că vor rămâne la fel ca şi în 2014.

Pompierii şi militarii se bucură de cel mai mare grad de încredere. La polul opus, funcţionarii publici

Mai bine de opt din zece participanți la anchetă declară că sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de activitatea Pompierilor din anul 2014. De activitatea din ultimul an a medicilor din cadrul sistemului sanitar de stat se declară mulțumite sau foarte mulțumite două treimi dintre persoanele intervievate, în timp ce o treime tind să fie mai degrabă nemulțumite. De activitatea din anul 2014 a profesorilor și a altor profesii didactice din sistemul educațional public sunt mai degrabă mulțumiți 71% dintre intervievați, nemulțumiți fiind 19% dintre aceștia. 10% dintre aceștia nu pot aprecia în ce măsură ar trebui să îi mulțumească sau nemulțumească activitatea persoanelor care au aceste profesii. Activitatea funcționarilor publici suscită un nivel mai scăzut de satisfacție în rândul populației; astfel, 53% dintre participanții la această anchetă se declară mulțumiți sau foarte mulțumiți de activitatea acestora din 2014, în timp ce 40% sunt nemulțumiți sau foarte nemulțumiți, iar 7% nu dau un răspuns la această întrebare. Activitatea militarilor de bucură de un nivel foarte ridicat de satisfacție din partea persoanelor intervievate, întrucât 81% dintre acestea se declară foarte mulțumite sau mulțumite, iar doar 3% nemulțumite sau foarte nemulțumite.

Activitatea preoților este evaluată drept mulțumitoare de către 63% dintre respondenți, în timp ce pentru 30% dintre aceștia a fost mai degrabă nemulțumitoare. În privinţa activităţii procurorilor, 49% dintre români s-au declarat mai degrabă mulțumiţi cu privire la acest lucru, iar 26% mai degrabă nemulțumiţi.

De activitatea judecătorilor din anul 2014 se declară mulțumiți 51% dintre participanții la studiu, în timp ce 26% sunt mai degrabă nemulțumiți.

Românii au încredere în colaborarea Ponta- Iohannis

În plus, potrivit sondajului IRES, 61% anticipează că între Preşedinte şi Premier va exista o colaborare bună în 2015.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 1131 respondenţi, are o marjă de eroare de +/- 2, 9% şi a fost realizat în perioada 19-20 decembrie 2014.