Adăposturi pentru victime, ordine de restricţie şi o educaţie sănătoasă dată copiilor pot diminua numărul cazurilor de violenţă domestică.
Vecinii de deasupra ta au început o ceartă crâncenă. Ţipete şi plânsete se propagă pe scara blocului. Apoi se aud bufnituri, semn că se şi bat. Ce faci? De cele mai multe ori nimic, alteori dai televizorul mai tare ca să acoperi zgomotele. Fiind un vecin cumsecade, îl saluţi ceremonios pe bătăuş când te întâlneşti cu el la lift. Cam aşa reacţionează toţi românii.
Nici poliţia nu poate intra în casa agresorului ca să salveze victima. Singura care poate face ceva este aceasta din urmă, care trebuie să depună o plângere.
70% mai multă violenţă în familiile bucureştene
Ignoranţa şi o cultură bine împământenită, potrivit căreia e normal ca femeia să o mai încaseze din când în când "ca să ştie de frică", dar şi lipsa de mijloace materiale a victimelor a făcut ca în 2010 numărul infracţiunilor intrafamiliale înregistrat la nivel naţional să crească cu 26%, ajungând la peste 12.000.
Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare în Capitală, unde numărul cazurilor de vio lenţă în familie a crescut cu 70% (de la 156, în 2009, la 499, în 2010).
În contextul acestor statistici dramatice, guvernanţii se chinuiesc să adopte o lege cu prevederi clare privind protecţia victimelor şi existenţa unor ordine de res tricţie împotriva agresorului.
La toate acestea se adaugă însă şi acţiuni de prevenire, cum este cea a Asociaţiei "No Abuse", care şi-a propus să organizeze dezbateri în mai multe licee din Capitală.
"Am ales tinerii şi a dolescenţii pentru că ei sunt pe muchie, exact în momentul în care se întreabă ce fel de adult vor să fie. Ştim că, mai ales în spaţiul balcanic, bătaia este aproape o normalitate, iar cel mai mult asta se propagă din familie", explică psihologul Silviu Ioniţă, de la "No Abuse".
Astfel, în debutul acţiunii, liceenii vor viziona desenul animat "Angry Man", regizat de norvegiana Anita Kili, după cartea omonimă a lui Gro Dahle, pe marginea căruia se va broda dezbaterea.
Însă, în mediul rural în special, mentalitatea cu privire la bătaie este o altă piedică. Un studiu realizat în 2008 arată că o treime dintre românii de la sat cred că în educaţia unui copil e necesară şi bătaia, iar 40% consideră că soţia şi copiii trebuie să asculte în orice situaţie de bărbat.
"Un coleg ne povestea despre un alt coleg care îşi bătea crunt soţia, uneori şi în public. Odată, la un restaurant, ar fi pălmuit-o, ar fi ameninţat-o şi cu un pistol şi ea ar fi protestat spunând: «Cum poţi să dai într-o femeie care e mai slabă decât tine?». Şi când ne-a spus asta, toţi de la masă au râs. E cumva consimţit că femeile trebuie să o mai ia din când în când, sunt isterice şi uneori «nu se mai poate cu ele»", a dat un exemplu actriţa Doroteea Petre, una dintre participantele la întâlnire.
Printre soluţiile recomandate de cei de la "No Abuse" se numără crearea unui sistem de prevenire şi educare a populaţiei, în fiinţarea unui număr telefonic gratuit pentru îndrumarea celor aflaţi într-o astfel de situaţie, iar, în cazul în care este posibil, instanţa să decidă ca domiciliul victimei să fie secret, dar şi instituirea ordinului de protecţie, restricţie şi interdicţie.
BUCUREŞTI
Invitaţie la Şcoala Părinţilor
Cât de bine îţi educi copilul, cât de mult vorbeşti cu el, ce-i dai să mănânce sau câte ştii despre ce face când nu e lângă tine? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care şi le pun, probabil, părinţii şi la care pot afla un răspuns de la specialişti din domeniu, în cadrul conferinţei "Ai copil. Învaţă să fii părinte!".
Participarea la conferinţă costă 90 de lei, iar primii 50 de părinţi care se înscriu pe site-ul aicopil. ro, pot beneficia şi de un atelier gratuit pentru micuţul lor, care se va desfăşura în acelaşi timp cu întâlnirea părinţilor.
"Părinţii au tendinţa de a spune despre copiii lor că nu fac anumite lucruri, că nu ascultă, că nu învaţă, fără să se întrebe şi unde procedează ei greşit. Trebuie să înţeleagă că micuţul nu face pentru că este o personalitate distinctă, care nu trebuie să acţioneze doar cum vor ei", a explicat Adriana Titieni, de la Asociaţia Părinţi Isteţi, unul dintre organizatori.
"Părintele trebuie să ştie să facă diferenţa între ce vrea el şi ce vrea copilul. Este o diferenţă între «Taci, că sunt obosită» sau «Taci, că e bine să taci»", a completat şi Cristina Gheorghe, de la Fundaţia Varlaam Mitropolitul.
Evenimentul vine la două săptămâni după ce la Iaşi a fost organizată o conferinţă pentru educarea părinţilor, la care au participat în jur de 350 de persoane.