Solar Impulse, avionul solar care zboară şi noaptea

Solar Impulse, avionul solar care zboară şi noaptea

"Solar impulse", un avion experimental care se deplasează folosind exclusiv energie solară, se pregăteşte de primul zbor. El va zbura în următoarele zile de la Payerne (Elveţia) la Bruxelles (Belgia), scrie earthtimes.org.

Avionul prietenos cu natura este visul unui aventurier excentric, Bertrand Piccard, care a investit în proiect generoasa sumă de 123 de milioane de euro. Avionul a fost testat în repetate rânduri în 2009. Bertrand vrea ca Solar Impulse să fie primul avion capabil să zboare 24 de ore din 24. Până acum, cele câteva avioane solare care au fost testate au funcţionat doar în timpul zilei, nu şi noaptea.

Aparatul de zbor cu un singur loc are 11.600 de celule instalate pe aripi. Acestea încarcă bateriile din litiu-ion, pe baza cărora funcţionează motoarele. Un singur loc, dar aripi de 61 de metri Pentru a găzdui numărul mare de celule solare, constructorii avionului au fost nevoiţi să lungească pe cât posibil aripile aparatului de zbor. Astfel, Solar Impulse are o anvergură a aripii asemănătoare unui Boeing 777 (61 m), în ciuda faptului că are un singur loc. Zborul va avea loc în următoarele zile, imediat ce condiţiile meteorologice vor fi potrivite. Interesant este că avionul va ateriza pe un aeroport internaţional, cel din Bruxelles. Experţii în aviaţie spun că suntem încă la ani buni distanţă de primul zbor de călători într-un avion alimentat exclusiv solar. Însă, cred ei, avioanele vor deveni din ce în ce mai puţin dependente de petrol, deoarece preţul barilului va creşte puternic în următorii ani. Vezi şi: ANIMAŢIE 3D Site-ul Solar Impulse

Ne puteți urmări și pe Google News