Fostul director exectiv al companiei japoneze de internet Livedoor, Takafumi Horie, a fost condamnat, vineri, la doi ani si jumatate de inchisoare, pentru implicarea sa in scandalul privind realizarea unor tranzactii frauduloase pe piata de capital, transmite Reuters.
In varsta de 34 de ani, Horie era prototipul tanarului intreprinzator din era internetului, fiind numit de presa un "guru al noii economii nipone". Scandalul a izbucnit anul trecut, dupa ce s-a descoperit ca responsabilii Livedoor falsificasera bilantul contabil, astfel incat pierderile sa apara drept beneficii, dezvaluirile constituind un adevarat soc pentru japonezi.
Takafumi Horie era celebru pentru stilul sau agresiv in afaceri, specializarea lui fiind asa-numitele "preluari ostile" ale unor companii aflate in dificultate. Totodata, nonconformistul om de afaceri aparea frecvent in paginile revistelor mondene, care urmareau cu nesat legaturile sale amoroase cu diverse actrite. In 2005, Horie a cochetat si cu politica, insa a fost invins de un candidat conservator.
"Obraznicul" in tricou Dupa ce s-a retras de la prestigioasa universitate din Tokyo, Horie a transformat o companie modesta intr-un conglomerat cu o valoare de sase miliarde de dolari, utilizand tehnici efeiciente de marketing si o strategie de achizitii in lant. Compania Livedoor, cel mai popular portal de internet din Japonia, ajunsese sa aiba o cota-record la Bursa, ceea ce a si atras atentia Fiscului, care a descoperit falsurile contabile.
In cursul procesului, el s-a declarat nevinovat, afirmand ca este victima unei "vanatori de vrajitoare" orchestrata de "vechea garda" a batranilor oameni de afaceri, care si-au construit averile in cu totul alta era, cea a Japoniei postbelice.
"Toate relele vin din partea patronilor japonezi prea in varsta", spunea tanarul intreprinzator. Aceasta atitudine sfidatoare i-a adus multi dusmani printre "batrani", dar si numerosi simpatizanti printre tineri. "Imi placea de el. Cand toti ceilalti erau la costum, el venea in tricou", a declarat Michiko Hikosaka, un veterinar de 25 de ani.
Libertate provizorie pe bani grei Aceasta atitudine nu i-a prea servit insa la proces. Restul responsabililor Livedoor judecati si-au recunoscut vinovatia si si-au exprimat regretul pentru faptele comise, o metoda destul de sigura de a obtine o pedeapsa usoara, eventual cu suspendare. "Obraznicul" Horie risca sa ajunga insa dupa gratii, dar deocamdata mai spera la o rasturnare de situatie in urma apelului.
In prezent, el se afla in libertate, dupa ce a platit o cautiune de 4 milioane de dolari. Pe de alta parte, mai are un proces cu actionarii Livedoor, care au suferit pierderi majore dupa ce cota titlurilor a scazut dramatic in urma arestarii lui.