În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, e fondul unei situaţii pe fondul unei situații conflictuale, inculpatul Oviarbo Osagie Enabulele Hope, medic neurolog la o clinică din Germania, a premeditat uciderea martorului T.A.C. şi a mamei sale T.M.

A pus-o să bea substanța toxică

Anchetatorii su stabilit că, în cursul lunii mai 2015, cunoscând efectele letale ale substanţei, medicul a achiziţionat în mod fraudulos cantitatea de 10 grame dimetilmercur din Germania, a introdus-o în cursul aceleiaşi luni, fără drept, în România, după care, sub un anumit pretext, a predat-o femeii. Ulterior, i-a spus să deschidă fiola ce conţinea dimetilmercur şi să depoziteze conţinutul acesteia într-un borcan, fără să o avertizeze în niciun moment asupra pericolelor la care se expune, pretextând dimpotrivă că este o substanţă inofensivă (zahăr lichid), îndemnând-o totodată să guste din aceasta.

Neștiind la ce riscuri se expune, femeia a deschis fiola cu dimetilmercur în prezența unei alte persoane care a avut, la rândul ei, de suferit. În timpul manipulării fiolei cu dimetilmercur (deschiderea fiolei şi golirea conţinutului într-un borcan) acesta s-a aflat în permanenţă în legătură telefonică cu S.A. spunându-i şi acesteia cum să procedeze, de asemenea, fără a o avertiza asupra pericolelor la care se expune, transmit procurorii.

Totodată, în cursul lunii noiembrie 2015 Oviarbo Osagie Enabulele Hope a introdus în România, fără drept, cantitatea de 10 grame de dimetilmercur, substanţă foarte toxică, achiziţionată în mod fraudulos din Germania, pe care a depozitat-o şi deţinut-o, de asemenea, fără drept, până în data de 22.01.2016.

Anchetatorii explică că substanţa dimetilmercur prezintă toxicitate acută orală (mortal în caz de înghiţire), dermală (mortal în caz de contact cu pielea) şi prin inhalare (mortal în caz de inhalare). Potrivit H.G. nr.1408/2008, privind clasificarea, ambalarea şi etichetarea substanţelor periculoase, dimetil mercurul este încadrat în categoria „T+”(substanţă foarte toxică).â

Medicul  a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de contrabandă calificată,  două infracţiuni de trafic de produse sau substanţe toxice, tentativă de omor calificat, cu premeditare şi asupra a două sau mai multor persoane.