Editura Evenimentul si Capital

ŞOC: Un euro=3,87 de lei

96ef0ad1e2860a2589d378d3be9bdaa5
Autor: | | 55 Comentarii | 0 Vizualizari

Leul a atins azi cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani şi jumătate în raport cu euro, după ce a pierdut la cursul de referinţă al Băncii Naţionale peste 11 bani.

Încă din primele tranzacţii ale acestei dimineţi, moneda naţională a intrat pe un puternic trend descendent atingând un minim de 3,8810 lei pentru un euro. În jurul prânzului, BNR a calculat un curs de referinţă de 3,8720 de lei pentru un euro, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2005. Astfel, leul a depăşit cu mult pragul maxim al acestui an, de 3,7695, atins pe 24 ianuarie. Specialiştii aşteaptă intervenţia Bănici Naţionale a României. "Este un joc de-a şoarecele şi pisica pentru că se testează limita la care va interveni Banca Naţională, iar BNR amână momentul intervenţiei. Pe de altă parte este posibil să fi intervenit şi să nu fi fost suficient", ne-a declarat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA). Moneda naţională a atins ieri o depreciere record pentru ultimele şase luni, iar cursul euro pe piaţa interbancară a depăşit 3,8 lei, nivel atins în ianuarie 2005, când Banca Naţională a intervenit. Cotatia oficială de ieri a fost de 3,7603 de lei pentru un euro.

Analiştii susţin că această depreciere este moderată în principal de investitorii care, în ciuda dobânzilor atractive, retrag foarte mulţi bani din bănci, speriaţi de posibilitatea de a ramână fără lichidităţi. La această situaţie dificilă contribuie, susţin specialiştii, şi ultimele decizii ale Guvernului de a face pomeni electorale.

"Măsurile luate de Guvern sunt un factor de neîncredere şi sigur că asta se reflectă şi în leu. Dar având un leu depreciat avem o inflaţie mai mare, şi o inflaţie mai mare ajută în acest moment Guvernul să poată da bani mai mulţi în diverse domenii. Dar acesta este un obiectiv contrar celui stabilit de BNR, de inflaţie mică", a explicat acest paradox Liviu Voinea. ING: Leul s-ar putea deprecia până la 4 lei/euro

Leul s-ar putea deprecia până la un nivel de 4 lei/euro sau chiar peste, în condiţiile în care Banca Naţională a României (BNR) nu intervine în piaţa valutară la un nivel de 3,85 lei/euro, a declarat Nicolae-Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank România.

Analiştii ING Bank România estimează pentru sfârşitul acestui an un nivel de 3,75 lei pentru un euro, dar nu exclud o depreciere a leului peste acest prag în următoarele luni. Principalele efecte negative > devalorizarea monedei naţionale duce la preţuri mai mari pentru podusele din import; > preţurile vor creşte semnificativ şi din cauza accizelor care sunt exprimate în euro; > cei mai afectaţi vor fi datornicii în valută cu venituri în lei. ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:09

ULTIMA ORA. Cu cine STA IN CELULA Radu Mazare!

Pagina 1 din 1


Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI