Rezultat uimitor în fizică: particule care depăşesc viteza luminii. Teoria lui Einstein, în pericol

Rezultat uimitor în fizică: particule care depăşesc viteza luminii. Teoria lui Einstein, în pericol

Particule care călătoresc cu viteze superioare celei a luminii au fost identificate de un experiment. Dacă viteza se confirmă, o lege fundamentală a fizicii va trebuie rescrisă.

"Zvonurile circulau de ceva vreme", spune Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare la Institutul Naţional de Fizică Nucleară din Roma. Cercetătorii au descoperit particule care călătoresc cu o viteză mai mare decât cea a luminii. Zilele acestea lumea fizicii este zguduită de aceasta veste. Cercetătoarea română explică ce înseamnă acest rezultat: "Dacă va fi confirmat, va infirma ceea ce s-a crezut a fi o lege fundamentală a naturii: imposibilitatea particulelor de a călători cu viteze superioare luminii". Experimentul OPERA măsoară particule numite neutrini, emise la CERN-Geneva. După ce călătoresc circa 730 de kilometri sub Pământ, aceste particule ajung la laboratorul subteran italian de la Gran Sasso, LNGS-INFN Cercetătorii de la OPERA susţin că au măsurat o viteză a neutrinilor mai mare ca viteza luminii în vid (299,792 kilometri pe secundă). Neutrinii au ajuns cu circa 60 de nanosecunde mai repede. Nanosecunda reprezintă a miliarda parte dintr-o secundă. Cum a fost măsurată viteza neutrinilor Se cunoaste cu mare precizie momentul în care neutrinii pleacă de la Geneva. Prin măsurarea precisă a timpului de care neutrinii au nevoie să ajungă de la Geneva la Gran Sasso, s-a constatat că viteza acestora este puţin mai mare decât cea a luminii. Cercetătorii din cadrul colaborării OPERA nu exclud posibilitatea unor erori de natura sistematică în analiza datelor şi invită lumea să nu tragă concluzii pripite. Totuşi, dacă va fi confirmat, acest rezultat va avea implicaţii de nebănuit. Sfârşitul teoriei lui Einstein

Teoria relativităţii, propusă de Einstein în 1905, susţine că nimic din Univers nu poate călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii în vid. Dar micuţa particulă călătoreşte un pic mai repede decât lumina în vid. Acest rezultat a uimit cercetătorii din întreaga lume, care au început să verifice această premieră istorică. Începutul călătoriei în timp Dacă rezultatul se confirmă, implicaţiile sale sunt "de nebănuit", spune Cătălina Curceanu. Un fizician american a numit una dintre posibilele semnificaţii:

"Dacă există particule care se pot deplasa cu o viteză mai mare decât cea a luminii, este posibilă călătoria în trecut. Deci poţi să fii propria ta bunică. S-ar putea ajunge la apariţia unor probleme grave", a declarat Stephen Parke, fizician la Fermilab, Illinois. Alexandru Jipa, rectorul Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti, spune că rezultatul poate însemna posibilitatea de a călători în timp. Însă nu ar merge (încă) atât de departe. "În primul rând, în teoria relativităţii, această viteză a neutrinilor o va înlocui pe cea a luminii. Viteza luminii nu ar mai fi socotită viteză maximă", spune Jipa.

Ne puteți urmări și pe Google News