Slovenia schimbă direcţia

Slovenia schimbă direcţia

Candidatul coaliţiei guvernamentale, conservatorul Lojze Peterle, avea cele mai multe şanse să se claseze pe primul loc, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat ieri în Slovenia.

Cele aproximativ 40 de procente cu care era creditat Peterle îi vor permite acestuia intrarea, cu sorţi mari de izbândă, în cel de-al doilea tur de scrutin, programat pentru 11 noiembrie. Fost premier în perioada 1990-1992 şi actual europarlamentar, Peterle ar deveni astfel primul preşedinte de dreapta al Sloveniei, de când aceasta şi-a obţinut independenţa în 1991.

Într-o campanie electorală relativ discretă, care nu a tulburat apele în politica slovenă, principalii contracandidaţi ai lui Peterle s-au dovedit a fi Danilo Turk, un nou-venit pe scena politică după mai mulţi ani petrecuţi alături de fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, şi Mitja Gaspari, fostul preşedinte al băncii centrale slovene. Alegerile sunt văzute ca un test pentru guvernul de centru-dreapta aflat în scădere în sondaje.

Ne puteți urmări și pe Google News