Premierul Fico a anunțat o „schimbare a poziției slovace în criza imigrației din UE”, după tulburările care au avut loc la Köln, în noaptea Anului Nou: violuri, agresiuni sexuale, violențe, furturi.

Autorii atacurilor au fost în majoritate tineri imigranți beți.

Cu ocazia unei conferințe de presă, de la sfârșitul săptămâmii trecute, premierul slovac a declarat:

„S-au scris multe pe marginea acestui subiect, însă guvernul slovac vede o legătură directă între intrarea masivă de imigranți, atentatele de la Paris și ultimele evenimente din Germania.”

Robert Fico a declarat că înțelege retorica liniștitoare adoptată de anumite personalități politice germane, însă crede că un guvern are obligația să informeze deschis populația în legătură riscurile de securitate.

Premierul de la Bratislava a amintit că guvernul său s-a opus de la început ca UE „să forțeze statele membre să accepte refugiați având valori și obiceiuri diametral opuse” celor europene. El a apreciat că imigranții musulmani „sunt imposibil de integrat”.

Nu doar că Slovacia va continua să se opună cotelor obligatorii, față de care a sesizat Curtea de Justiție a UE, dar Fico a precizat că țara sa nu va întreprinde nici o măsură voluntară care să ducă la „apariția unei comunități musulmane dense”.

Crearea unei asemenea comunități, a spus Fico, este un efect inevitabil al cotelor de redistribuire, iar evenimentele care s-au derulat în Germania sunt dovada perfectă că acest proiect trebuie abandonat.