Evenimentul Zilei > Actualitate > Situaţia românilor din Serbia, discutată azi la Belgrad
Situaţia românilor din Serbia, discutată azi la Belgrad

Situaţia românilor din Serbia, discutată azi la Belgrad

Problemele cu care comunităţile de români din Serbia se confruntă: educaţie, cultură, religie în limba română, vor fi rediscutate astăzi. Preşedintele comisiei pentru românii din afara graniţelor ţării, William Brînză, va efectua, împreună cu alţi trei membrii ai comisiei, o vizită de lucru în Serbia, la invitaţia părţii sârbe.

În cadrul vizitei, delegaţia condusă de William Brînză va avea întâlniri cu preşedintele Parlamentului sârb, Slavica Dukić Dejanović, cu ministrul afacerilor externe sârb, Vuk Jeremic şi cu ambasadorul României în Serbia, Daniel Banu.

Principala temă a discuţiilor va fi comunitatea de români din Republica Serbia, William Brînză urmărind să identifice soluţii, în cooperare cu autorităţile sârbe, astfel încât reprezentanţii minorităţilor naţionale române să beneficieze de acces liber la educaţie, cultură, religie şi media în limba română, pe întregul teritoriul al Serbiei.
Nu este prima dată când este discutat acest subiect. În luna octombrie, ambasadorul Serbiei în România, Zoran Popovic  a avut o întrevedere cu preşedintele comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, la finalul întâlnirii cei doi convenind că este nevoie de o prezenţă activă, din punct de vedere politic şi diplomatic, în zonele în care trăiesc comunităţi mari de români (în Serbia sunt aproximativ 350 de mii, majoritatea în Valea Timocului şi Valea Moraviei).

La începutul lunii noiembrie, şi preşedintele Băsescu a fost în vizită oficială în Serbia.
CITIŢI ŞI:

  • Traian Băsescu, primit ca un împărat pe Valea Timocului
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: