Evenimentul Zilei > International > Sirienii, aşteptaţi la urne pentru alegerile locale, în ciuda violenţelor din ţară
Sirienii, aşteptaţi la urne pentru alegerile locale, în ciuda violenţelor din ţară

Sirienii, aşteptaţi la urne pentru alegerile locale, în ciuda violenţelor din ţară

În Siria au loc alegeri locale, azi, în ciuda violenţelor dintre forţele de securitate şi protestatari, relatează BBC.

Autorităţile au declarat că votul va fi "mai liber" decât în anii precedenţi, dar opoziţia a chemat la boicotarea scrutinului. Participarea la urne este de aşteptat să fie foarte scăzută, corespondenţii străini spunând că alegătorii nu vor risca să meargă la vot în contextul actualelor violenţe. Duminică au avut loc noi ciocniri în câteva dintre oraşele siriene.

Siria nu acceptă monitorizarea alegerilor de către organizaţii internaţionale, iar ONU estimează că numărul victimelor se ridică la 4.000 de persoane, de la începutul revoltelor, în urmă cu nouă luni, până acum, printre victime numărându-se şi 307 copii. Guvernul sirian susţine că luptă cu diverse "grupări înarmate". Mulţi dezertori din armata siriană s-au alăturat opoziţiei, în ultimele luni.
43.000 de candidaţi

Circa 43.000 de candidaţi sunt înscrişi pentru peste 17.000 de locuri în consiliile locale din întreaga ţară. Ministerul de interne a distribuit cerneală invizibilă la secţiile de votare, pentru a preîntâmpina fraudele electorale, a anunţat agenţia de stat Sana.

Corespondentul BBC din Turcia spune că votul nu va avea o semnificaţie prea mare pentru majoritatea regiunilor din ţară, unde lumea nu se va prezenta la urne, fie din cauză că sprijină opoziţia, care boicotează alegerile, fie pentru că este prea periculos să meargă la secţiile de votare.  
Lupte de stradă
Homs, cel de-a treilea oraş ca mărime din Siria, seamănă acum cu o zonă de război, cu lupte de stradă care au loc în fiecare zi, între unităţi ale forţelor armate şi trupe ale opoziţiei, mai slab înarmate, precizează sursa citată.
Un localnic din Homs a declarat pentru canalul Al-Jazeera: " Nici nu ştiam că au loc alegeri azi. Oamenii din Homs au luat toate portretele lui Bashar al-Assad de pe străzi, aşa că nu vă aşteptaţi să vedeţi portrete ale altor candidaţi, care nu sunt decât mercenari ai regimului", a spus acesta.
Unsprezece dintre victimele de ieri erau localnici din Homs şi Hama, a anunţat Comitetul Local de Coordonare antiguvernamental. Consiliul Naţional Sirian de opoziţie a avertizat că forţele de securitate plănuiesc un atac final, periculos, asupra oraşului Homs.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: